Film

FILM: HANYU, REGI KIM HI-YOUNG, 1960

EN HUSHJELPS ERFARINGER

Hanyo
Regissør Kim Ki-Young var en av auteurene i det som kalles gullalderen i koreansk film, som varte fra slutten av 1950-tallet til begynnelsen av 1960-tallet. Han opparbeidet seg raskt et stort navn, med sin djerve sjangerblanding, ekspressive kameraarbeid og evnen til å sjokkere. Det er ingen tvil om at regissører som Kim Ji-woon, Bong Joon-ho og Park Chan-wook står i arv til ham.

Hanyo står i dag som en av de mest betydningsfulle filmene i Sør-Koreas filmhistorie. Den forteller historien om Dong-sik, en middelaldrende musikklærer som ansetter en mystisk og kjederøykende hushjelp, som har klare planer for hvor intim hun ønsker å bli med sin arbeidsgiver. Kim Ki-Young foredler materialet til en fascinerende, medrivende historie om seksuell besettelse.

Filmen er restaurert av Korean Film Archive, med støtte fra World Cinema Foundation. Filmen var lenge ansett som tapt. I 1982 fant man den originale negativen til filmen, men aktene fem og åtte manglet. I 1990 dukket en komplett, men meget slitt, original visningskopi opp. Den hadde imidlertid store, håndskrevne engelske undertekster som dekket nesten halve bildet, noe som har gjort restaureringsarbeidet meget komplisert og kostbart.

Hege Jaer/CiO/red./olep

Hanyo. Regi: Kim Ki-Young, Sør-Korea, 1960. Manus: Kim Ki-Young. Foto: Kim Deok-jin. Musikk: Han Sang-Ki. Medv: Lee Eun-shim, Kim Jin-kyu, Ju Jeung-nyeo, Um Aeng-ran m.fl. Koreansk tale, engelske undertekster. Digibeta, farger, 1 t 50 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.