Foredrag

FILM: EDDIE & SUSANNE, REGI ARILD KRISTO 1975

Han var fra Oslo, løslatt på prøve. Hun - datter av en svensk politimester. Eddie og Suzanne treffes på et diskotek. De forelsker seg straks i hverandre, men hennes far, en fascistisk bølle, nekter dem å være sammen. For å elske i fred rømmer de på Eddies gamle motorsykkel. Først til København og siden til Paris. Suzannes far er overbevist om at de driver med narkotika, og ettersøker dem over hele Europa. Men Eddie og Suzanne lar seg ikke stoppe - selv ikke av døden?

Eddie & Suzanne er en øm og varm kjærlighetshistorie, en road movie og en tragedie - tidløs og solid. Filmen sjarmerer med sine banaliteter og har en glød som etablerte Arild Kristo som en uovertruffen billedregissør også i spillefilmformatet.

Om man kan bære over med Kristos milde fortelle-naivitet er Eddie & Suzanne en storslått opplevelse. Den er en norsk film som fungerer på sine egne premisser og, som det het i Dagbladet den gang, "det er et i ordets beste mening internasjonalt sus over filmen." Bjørn Granum tok ikke munnen for full da han dagen etter premieren i september 1975 skrev i Arbeiderbladet: "Her er det bilder som en bare ikke har sett maken til i noen norsk film noen gang." "Han må ikke bli en av våre alt for mange én-filmsregissører," fortsatte Granum, men regissørens arbeidsmetoder og Eddie & Suzannes produksjonshistorie hadde allerede båret bud om at det var slik det ville gå, og slik gikk det altså.

sw/red.

Eddie & Suzanne. Regi: Arild Kristo, Norge, 1975. Manus: Arild Kristo. Foto: Arild Kristo. Musikk: Arild Kristo, Lars Samuelson og Cam Record. Medv: Sverre Horge, Yvonne Sparrbåge, Lauritz Falk m.fl. 35mm, farger, 1 t 29 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.