Foredrag

FILM: CAMERAMAN, THE LIFE AND WORK OF JACK CARDIFF, 2010

Cameraman: The Life and Work of Jack Cardiff
Sitatet er fra Marilyn Monroe, og hun er ikke alene om den vurderingen. Blant andre Martin Scorsese gir sin helhjertede støtte til Monroe i filmen om den britisk filmfotografen og regissøren Jack Cardiff (1914 - 2009).

Cardiff var stjernenes fotograf, men også førstevalget for mange regissører. I tillegg var han på 1940-tallet en trollmann med Technicolor. Ingen mestret det fantastiske fargeformatet som ham. Cardiff slo gjennom som fotograf for det britiske regissørparet Powell og Pressburger, med visuelt ekstravagante filmer som A Matter of Life and Death, The Red Shoes og Black Narcissus (se egne omtaler). Sistnevnte innbrakte ham hans første Oscar i 1947. I 2001 fikk han som første fotograf en æres-Oscar for sitt livsverk.

Cameraman: The Life and Work of Jack Cardiff fikk strålende mottakelse på Cannes-festivalen i 2010. Materialet til filmen er tatt opp gjennom sytten år - noe som forklarer hvorfor hele ni fotografer er kreditert. Uten kommentarer, men gjennom intervjuer med personer som kjente og arbeidet med ham og klipp fra filmene hans gjennom seksti år, gir den et fascinerende innblikk i arbeidet til en av filmens store visuelle kunstnere.

Foruten mesterverkene til Powell & Pressburger som presenteres i oktober, viser vi også filmen som regnes som Cardiffs mesterverk som fotograf, John Hustons Afrikadronningen (1951), på Cinemateket USF neste uke.

NDC/red./olep

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.