Film

FILM: ARILD KRISTOS VERDEN OG KRISTOS KORTFILMER

En sjanse til å se Kristos kortfilmer, og et ferskt portrett av filmskaperen med den eksepsjonelle fortellerevnen

UNDERGRUNNEN
Regi: Arild Kristo. Norge 1966. 35mm, s/hv, 12 min.

Kirke- og undervisningsdepartementet håpet nok på en mer tradisjonell dokumentarfilm da de sa ja til å finansiere en dokumentasjon over T-banens vestlige linjer i Oslo. Kristo lot selvsagt ikke muligheten gå fra seg til å utvide tematikken noe. Hysterisk klipping mellom mennesker på T-banen, vogner, demonstrasjoner, kriger, moteshow, katastrofer, henrettelser og missekonkurranser gjør Undergrunnen mer til et tids- og kulturdokument enn en T-banedokumentar.

KRISTOBALL
Regi: Arild Kristo. Norge 1967. 35mm, s/hv og farger, 11 min.

Med Kristoball gjorde Arild Kristo seg for alvor bemerket i det norske filmmiljøet. Med harde og lekne virkemidler banker han inn argumentet om filmskaperens behov for økonomisk frihet til å gjøre som han vil. En av tidenes beste kortfilmer uansett nasjonalitet var årevis forut for sin tid. Den er så avsindig frisk, velklippet og musikalsk at den lett tramper over de fleste av dagens musikkvideoer.

MIRAKELET
Regi: Arild Kristo. Norge. VHS, farger, 7 min.

Hva skjedde med Arild Kristos evner til å fortelle lekende og lett på film? Med sine hjelpeløst amatørmessige virkemidler er Miraklet mer en skisse, en previsualisering av hvilken film Kristo hadde tenkt å lage. Etter hans eget utsagn var denne animasjonsfilmen en måte å komme seg unna filmstøtteutvalget på: Han hadde jo tross alt laget en film, så på et vis hadde han vel levert varene.

ARILD KRISTOS VERDEN
Regi og manus: Marthe Stokvik. Foto: Paul René Roestad. Medv.: Arild Kristo m.fl. Norge 2009. Norsk tale, utekstet. DigiBeta, farger og s/hv, 56 min.

Arild Kristo er en unik og myteommspunnet fotograf og filmregissør. Kristo har alltid vært en uavhengig ånd som har levd etter mottoet ”ikke som de andre”. I en periode ble han kalt Norges mest refuserte filmregissør, og verken korte eller lange prosjekter fikk støtte. Hans samlede produksjon består av 180 fotografier, to kortfilmer og en spillefilm. Kortfilmene har med tida fått kultstatus, og Kristoball ble kåret til en av verdens 100 viktigste kortfilmer av en fransk jury for noen år siden. Kristos fotografier er blant annet innkjøpt av Museum of Modern Art i New York, og Richard Pollard, sjefredaktøren i Life Magazine, omtalte i sin tid Kristo som ”den mest talentfulle fotografen jeg har møtt de siste ti årene.”

Arild Kristo har selv hovedrollen i denne filmen, hvor han forteller om sine veivalg, kunstneriske tvil, og om de usedvanlig høye kravene han stiller til sitt arbeid. Dette er en frisk og uhøytidelig dokumentar hvor Kristo viser seg fra sin mest personlige og sjenerøse side.

sw/red.

Arild Kristos verden. Regi: Marthe Stokvik, Norge, 2009. . Foto: Paul René Roestad. Medv: Arild Kristo m.fl. Norsk tale, utekstet. Digibeta, farger og s/hv, 56 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.