Film

FILM: ANTE, REGI ARVID SKAUGE OG NILS UTSI, 1977

Filmen om samegutten Ante kom på kino i 1977, som følge av suksessen til tv-serien "Ante" fra året før. I filmen følger vi Ante gjennom et helt år, og blir med han i lyse og mørke tider, fra sommer på vidda til vinter på pensjonatskolen. Antes familie er flyttsamer, og når høsten kommer må de følge reinen på vinterbeite mens Ante går på skolen. Han trives ikke noe særlig, han skal jo bli reineier likevel, så da er det vel ikke så viktig med skole? Heldigvis møter han Per, som blir hans beste kamerat. Sammen legger de store framtidsplaner.

Film- og tv-figuren Ante er et klassisk barndomsminne for alle som vokste opp på 1970-tallet. Ingen kan vel glemme den lysluggede samegutten som joiket så fint og gjenkjennelig (riktignok var det Ellen-Anna Buljo, som spiller hans mor, som faktisk joiket kjenningsmelodien, men pytt), fikk kaste lasso sammen med faren sin, kjøre slede gjennom snøen med reinsdyr som trekkdyr og alltid gikk kledd i sin fineste samedrakt. Dette var for mange av oss det første møtet med samisk kultur, og filmen Ante var den første som sa noe viktig om den samiske minoritetens kår og forhold til det såkalte storsamfunnet. Manusforfatter Tor Edvin Dahl samarbeidet nært med samene i teamet for å gjøre fremstillingen så korrekt som mulig.

Enkelte filmkritikere påpekte at filmen hadde en svakhet ved altfor tydelig å bære preg av å være bygget over fjernsynsserien. At den var det er ingen overdrivelse. Ikke bare var samtlige skuespillere foran kamera de samme som i serien, men også hele teamet bak kamera var intakt. Faktisk så ble store deler av filmen satt sammen av opptak gjort for fjernsynsserien.

Sverre Porsanger som spilte Ante ble allerede mens den første episoden av fjernsynserien bare var under innspilling lansert som en verdensstjerne av VG. Årsaken var at NRK hadde klart å selge serien til 14 land allerede før den var ferdig. Det endelige tallet land som kjøpte serien ble riktignok 23, men Porsanger ble nok likevel ingen verdensstjerne. Han har riktignok dukket opp i flere norske filmer siden den gang - først i en liten rolle i Veiviseren (1987), senere i større roller i filmer som Detektor (2000) før han igjen fikk en hovedrolle i Bázo i 2003 - men gjorde nok større suksess som skuespiller for teater og radio.

olep

Ante. Regi: Arvid Skauge og Nils Utsi, Norge, 1977. Manus: Tor Edvin Dahl. Foto: Per Foss, Halvor Næss, Peter Roos og Georg Sagen. Musikk: Kjell Karlsen og Ellen-Anna Buljo. Medv: Sverre Porsanger, Rasmus Somby, Nils Utsi Jr., Johan-Henrik Buljo, Inger Heldal, Ellen-Anna Buljo m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 26 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.