Film

FILM: A MATTER OF LIFE AND DEATH, REGI POWELL/PRESSBURGER 1946

Peter Carter, en bombeflypilot på vei tilbake til England i et brennende fly etter et tokt over Tyskland, bruker de siste minuttene av sitt liv til å snakke om poesi og kjærlighet over radioen med June, en amerikansk radio-operatør. Over den engelske kanal hopper han ut. Han våkner opp på en solfylt strand og tror at han har forlatt det jordiske liv. Imidlertid treffer han snart June - det viser seg at han har falt ned like ved flybasen. Peters mirakuløst forlengede dennesidige eksistens skyldes en stygg blunder fra en person i "The other world", nemlig ledsager nr. 71 (en aristokrat som ble et hode kortere under Den franske revolusjon). Han skulle føre Peters sjel til "Det andre stedet", men ledsageren klarte ikke å finne Peter i den tykke tåka som lå over England denne morgenen. Det blir starten på Peters kamp mot de der oppe for å få fortsette å bli værende på jorden.

A Matter of Life and Death er et produkt av sin tid, da krigen fikk mange til å tenke på metafysiske spørsmål, og "livet etter døden"-filmer var en populær genre. Samtidig kaster den et ironisk blikk på de anglo-amerikanske forhold. Filmen er et fascinerende amalgam av svart/hvitt og farger, virkelighet og fantasi, humor og sentimentalitet. Den er en elegant lek med tid og rom, samtidig som den er en hjertevarm historie om den altovervinnende kjærligheten.

olep/red.

A Matter of Life and Death. Regi: Michael Powell og Emeric Pressburger, Storbritannia, 1946. Manus: Michael Powell og Emeric Pressburger. Foto: Jack Cardiff. Musikk: Allan Gray. Medv: David Niven, Kim Hunter, Raymond Massey, Roger Livesey, Robert Coote m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. DCP, farger og s/hv, 1 t 44 min.


 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.