Teater

BIT TEATERGARASJEN: ANNIE DORSEN - HELLO HI THERE

Annie Dorsen er regissør og medskaper av en rekke prisbelønte, samfunnskritiske forestillinger, alt fra den pop-politiske forestillingen "Democracy in America", basert på salg av alle rekvisittene, til dramatiseringen av Langston Huges jazzdikt "Ask Your Mama" og Broadwaymusikalen "Passing Strange". Sistnevnte med handling om noe så sjeldent som en amerikaner som reiser ut i verden, en historie inspirert av at rikmannssønnen Bush Jr. aldri hadde vært utenfor USA før han ble president.

"Hello Hi There" er et intimt samarbeid mellom menneske og maskin, en improvisert dialog mellom to chat-program (chat bots) om hva de har til felles med oss. Materiale og inspirasjon for samtalen er hentet fra den berømte, TV-overførte samtalen mellom Noam Chomsky og Michel Foucault fra 1971.

Det spesielle med mennesket, ifølge Chomsky, er vår evne til å utvikle språk. Målet for samfunnsorganiseringen bør følgelig være å la denne unike kvaliteten få fritt spillerom. Anarkosyndikalismen er den mest rettferdige modellen. Et rettferdig samfunn, ifølge Foucault, kan ikke være noe tilstrekkelig mål, siden forestillingen om rettferdighet er dannet innen et klassedelt samfunn og dermed hefter ved de samme undertrykkende mekanismene. I et framtidig idealsamfunn vil ordet rettferdighet være overflødig, følgelig har vi ikke språk for det i dag.

Hva kan maskiner som vi helst risikerer å møte på i kundeportaler på nettet, tilføre denne filosofiske diskusjonen? Er kreativitet, oppmerksomhet og frihet fortsatt bare forbeholdt oss mennesker? Hvor kunstig er kunstig intelligens?

"Hello Hi There" er en kommentar til den interaktive kulturen i Web 2.0 (såkalt sosiale medier) og stiller spørsmål om tenkningens rekkevidde, samtalens natur og maskinenes rettferdighetssans. Programmenes kommentarer er både kreative, forutsigelig vittige og overraskende dypsindige.

What are human skill and virtuosity now that it becomes increasingly clear that machines and artificial intelligence out-do us when it comes to craftsmanship? What if creativity, awareness and freedom cease to be purely human domains?

New York director Annie Dorsen takes the famous television debate between the philosopher Michel Foucault and linguist/activist Noam Chomsky from the Seventies as inspiration and material for a dialogue between two specially
developed chatbots: every evening, these computer programs designed to mimic human conversations perform a new - as it were, improvised - live text.

In the tradition of mediaeval mystics such as Ramon Lull and Albertus Magnus, who once strove to build mechanical men with feathers, bronze and levers, aspiring to resolve the most difficult philosophical problems, the chatbots are a contemporary response to the question of the artificial mind. What world of thought can arise when two computers sit down together to talk about human nature? Where, ultimately, might human and computer go together that neither can go on its own? "Hello Hi There" is an intimate collaboration between man and machine - an intelligent and, surprisingly often, creative and humorous dialogue on humanity in the age of its digital reproduction.

Møt Kunstneren! Lørdag 12.november etter Annie Dorsen (USA) "Hello Hi There". Samtalen ledes av Lise Risom Olsen, frilansskuespiller og kunstnerisk ansvarlig i NONcompany.

Konsept og regi: Annie Dorsen | Video og projeksjon: Kate Howard | System og lyddesign: Jeff Gray | Scene og lys: Edward Pierce | Chat- og programvaredesign: Robby Garner | Konsulenter: Nicolas Siepen & Berno Odo Polzer |Co-produksjon: steirischer herbst, Hebbel am Ufer, BIT Teatergarasjen, Black Box Teater og PS122.


Spilles 11,12 og 13 november på Studi USF, kl. 19:00 alle dager.
Kr. 200 /100.
Forsalg Billettservice.no. Bruk lenken til venstre.


 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.