Film

BIFF: WAR DON DON, USA 2010

I Sierra Leone er krigen over, men oppgjøret tar tilsynelatende aldri slutt

WAR DON DON, eller "krigen er over", retter et kritisk søkelys på krigstribunalet som instrument for å oppnå fred og forsoning i et krigsherjet og lutfattig afrikansk land.

Vi følger rettssaken mot Issa Sesay, tidligere leder i Revolutionary United Front, som står tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og andre grusomheter begått under den blodige borgerkrigen mot regjeringen i Sierra Leone fra 1991 til 2002.

Filmen gir et sammensatt og nyansert bilde av rettssaken, med intervjuer med både kritikere og tilhengere av Sesay. Samtidig skildrer den dagens situasjon i landet gjennom intervjuer med noen av de mange ofrene. Den problematiserer utenlandsk tilstedeværelse i slike rettssaker og de store utgiftene som istedet kunne ha blitt brukt på gjenoppbygging. Filmen stiller også spørsmål ved hva en krigsforbrytelse er og hvem som står ansvarlig for dem.

WAR DON DON er en fascinerende og kompleks film som etterlater en med en sjelden følelse av ambivalens og tvinger publikum til selv å ta stilling til de moralske og praktiske spørsmålene. Krigen er ikke over, og det er ingen enkel vei ut.

BILLETTER: Kr 80, selges ved inngangen og i forsalg på Bergen Kino. Mer billettinfo her.
ORIGINALTITTEL War Don Don

LAND USA
ÅR 2010
SPILLETID 83 min

REGISSØR Rebecca Richman Cohen
FOTOGRAF Nadia Hallgren, William Charles Moss

SPRÅK Engelsk
PRODUSENT Francisco Bello, Rebecca Richman Cohen
PRODUKSJONSSELSKAP Naked Edge Films, Racing Horse Productions
INT.SALG Mercury Media International

GENRE Dokumentar

 

Regissør og produsent Rebecca Richman Cohen har sin formelle utdannelse i juss fra Harvard Law School, med arbeidserfaring innen strafferett og internasjonal menneskerett. Våren 2005 grunnla hun Racing Horse productions, et uavhengig produksjonsselskap viet dokumentarfilmer om viktige sosiale spørsmål. Det var gjennom jobben sin for forsvaret i tribunalet i Sierra Leone at hun fant tematikken til sin første prisvinnende dokumentar WAR DON DON. Hun underviser også i menneskerettigheter og dokumentarfilm ved Rhode Island School of Design.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.