Film

BIFF: KVINNER UTEN MENN, FRA/TY/ØST 2009

Strålende skuespill og flott fotografi i et drivende drama om kvinner og kuppet i Iran i 1953.

Den verdenskjente billedkunstneren Shirin Neshats første spillefilm som regissør er uhyre visuelt forførende.

Bakteppet for KVININER UTEN MENN er staskuppet i Iran sommeren 1953, da den demokratisk valgte statsministeren Muhammad Mossadegh ble styrtet og Shahen igjen fikk makten over landet. Vi møter fire kvinner som forholder seg til de politiske opptøyene på hver sin måte, og som blir knyttet til hverandre til tross for ulik sosial bakgrunn. Kuppet, som var støttet av Storbritannia og USA, ledet på sikt til den islamske revolusjonen i 1979 og fremveksen av det Iran vi kjenner i dag. Fra sitt eksil setter Neshat dagens kamp for demokrati i Iran inn i en større, historisk sammenheng med et engasjerende og visuelt betagende historisk drama.

Filmen er i likhet med det meste av Neshats kunst knyttet tett opp mot kvinners posisjon i Iran. Historien er basert på Shahrnush Parsipurs magisk realistiske roman. Neshat vant både Sølvløven og UNICEF-prisen på filmfestivalen i Venezia.

BILLETTER: Kr. 80, selges ved inngangen og i forsalg på Bergen Kino. Se mer billettinfo her.


ORIGINALTITTEL Zanan-e bedun-e mardan

LAND Frankrike, Tyskland, Østerrike
ÅR 2009
SPILLETID 95 min

REGISSØR Shirin Neshat
MANUS Shirin Neshat, Shoja Azari
FOTOGRAF Martin Gschlacht

SKUESPILLERE
Pegah Ferydoni, Arita Shahrzad, Shabnam Tolouei, Orsi Tóth

SPRÅK Persisk, engelsk
UNDERTEKST Norsk
PRODUSENT Susanne Marian, Martin Gschlacht, Philippe Bober
PRODUKSJONSSELSKAP Essential Filmproduktion, Coop99, Parisienne de Production

GENRE Drama

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.