Film

BIFF: FARTEIN VALEN, NORGE 2010

Moderne portrett av en modernistisk mester.

Filosofen Theodor Adorno sa at den atonale musikken artet seg som et uforståelighetens sjokk - musikken tok på seg samfunnets skyld og dunkelhet, for å bidra til en sann erkjennelse av ulykkeligheten og avsløringen av den falske skjønnhet. Fartein Valen (1887-1952) lette etter en annen slags skjønnhet hele sitt liv, sier Eyvind Solås i denne dokumentaren om vår store modernistiske komponist. Filmen følger Valens liv kronologisk, og dveler ved all motstanden hans musikk ble møtt med, spesielt i 1930-årene. Da var det nasjonale i høysetet i norsk kunst- og kulturliv. Valen hevdet på sin side at han ikke tilhørte noen nasjon. Kritikken var ofte ondskapsfull og totalt ubarmhjertig - "man må være av jern og betong for å holde det ut i lengden," skrev Valen i et av mange brev filmen siterer fra.

FARTEIN VALEN er et portrett av en stor kunstner, som på tross av at han er en av Norges aller største komponister gjennom tidene, fortsatt er et realtivt ukjent navn blant nordmenn flest.

Billetter: Kr. 80, selges ved inngangen og i forsalg på Bergen Kino. Mer billettinfo her.
ORIGINALTITTEL Fartein Valen

LAND Norge
ÅR 2010
SPILLETID 48 min

REGISSØR Karl Johan Paulsen
MANUS Karl Johan Paulsen
FOTOGRAF Knut Ås

SKUESPILLERE
Sigurd Slåttebrekk, Hildegunn Riise, Eyvind Solås, Arvid Vollsnes, Ola Tjørhom, Einar Økland

SPRÅK Norsk
PRODUSENT Jo Torgersen
PRODUKSJONSSELSKAP Mediacircus TV
INT.SALG Mediacircus TV

GENRE Dokumentar, biografi

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.