Film

FILM: PIANOMANIA - REGI FRANCK & CIBIS 2010

Pianomania. Regi: Lilian Franck og Robert Cibis, Tyskland/Østerrike, 2010. Manus: Lilian Franck og Robert Cibis. Foto: Jerzy Palacz. Musikk: Matthias Petsche. Medv: Stephan Knüpfer, Pierre-Laurent Aimard, Lang Lang, Alfred Brendel, Till Fellner m.fl. Tysk tale, engelske undertekster. DCP, farger, 1 t 33 min.

Pianomania

Pianomania er en dokumentarfilm som følger den østerrikske pianostemmeren Stephan Knüpfer, som samarbeider med berømte pianister som Lang Lang, Alfred Brendel og Pierre-Laurent Aimard, sistnevnte i forberedelsene til en innspilling av Bachs "Die Kunst der Fuge". Men de virkelige hovedpersonene i filmen er flyglene, deres skjønnhet og den fantastiske lyden som kan hentes ut av dem.

Tro bare ikke at pianostemming er en mekanisk jobb for folk med godt gehør. Denne filmen forteller en annen historie om presisjon, oppfinnsomhet og kunnskap, og ikke minst glede ved å bidra til å legge til rette for at utøveren skal kunne få det aller beste ut av instrumentet og musikken.

Filmen høster nå priser på mange festivaler, sist Golden Gate Award fra festivalen i San Francisco.

Der andre dokumentarer kan virke upresise og slurvete, er Pianomania sylskarp, fokusert og tindrende klar i tema og innfallsvinkel. Her er ingen fortellerstemmer, intervjuer eller andre journalistiske grep, dette er en rent observerende film om musikk og om jakten på perfeksjon. Bedragerisk enkel i formen, men ikke kjedelig i et sekund. Og du kommer garantert ikke til å høre et piano på samme måten igjen!

NDC/red.
 

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.