Film

FILM: HUD - REGI VIBEKE LØKKEBERG 1986

Hud. Regi: Vibeke Løkkeberg, Norge, 1986. Manus: Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen. Foto: Paul Rene Roestad. Musikk: Geir Bøhren og Bent Åserud. Medv: Vibeke Løkkeberg, Keve Hjelm, Terence Stamp, Elisabeth Granneman, Per Jansen, Per Oscarsson, Tonje Kleivdal Kristiansen m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 3 t 10 min.

Hud
Handlingen foregår i 1885 og er lagt til et sterkt mannspreget samfunn ute i den vestlandske øygarden. I dette samfunnet bor en kvinne som skjuler en hemmelighet: Hun har et forhold til sin stefar. Stefaren er i pengenød, og for å bøte på dette, har han lovet stedatteren bort til en mann som handler med skinn. Denne mannen er rik, han har bodd i utlandet i mange år, og bygger nå opp et stort garveri i hjembygda.

Blodskamforholdet mellom stefar og stedatter har resultert i et barn som er ti år da filmen begynner. Piken er stum og er anderledes. Det fører til at hun blir utstøtt.

Få norske filmer har resultert i større haraball enn Hud. En ting var at det var den dyreste norske filmen noensinne, en annen ting at forventningene var så store at den fikk premiere i norges storsal - Colosseum kino i Oslo - som første norske film på flere tiår, men ikke minst inneholdt filmene flere kontroversielle scener. Det intressante i debatten som fulgte var at det var stort sett mannlige anmeldere i de store avisene som slaktet filmen. Flere vanlige publikummere, hovedsakelig kvinner, gikk ut i pressen og forsvarte den. Det er likevel de negative reaksjonene som har blitt stående igjen i mediaminnet - helt frem til våre dager.

Verdt å merke seg er at kinoversjonen også var en time lenger enn VHS-versjonen som kom noen år senere. Dette er med andre ord en unik mulighet til å se filmen i sin lange versjon - da den heller ikke er utgitt på andre videoformater.

olep

 

 

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.