Film

FILM: FIVE EASY PIECES - REGI BOB RAFELSON 1970

Five Easy Pieces. Regi: Bob Rafelson, USA, 1970. Manus: Adrien Joyce. Foto: László Kovács. Musikk: Bach, Chopin og Mozart. Medv: Jack Nicholson, Karen Black, Billy Green Bush, Fannie Flagg, Sally Struthers m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 38 min.

Five Easy Pieces
Robert kommer fra en familie av musikere, og viste en gang store talenter som pianist. Han er av natur rastløs og sint, og forlot familien når han ikke lenger kunne utstå det stive, kjedelige livet i den alvorlige kunstnerfamilien. I en alder av 33 har han slått seg ned som oljeriggarbeider i en småby, der livet hans består av å gå på jobb, krangle med den kjærlige men tomhodete kjæresten Rayette, og bowle hver torsdag. Ikke overraskende begynner også denne rutinen å kjede Robert, og han bestemmer seg for å avlegge familien et besøk.

Five Easy Pieces er mer en samling av hendelser og karakterstudier enn en sammenhengende historie. Filmens store bragd består i at alle disse små dryppene utfyller hverandre og utvider vår forståelse av Roberts overlevelsesmåte, som i siste instans er flukt. Han prøver å distansere seg fra sin families stand gjennom å knytte seg til arbeiderklassen. Når han må konfrontere sin fortid, takler han det på den måten han kan best - han stikker av.

Regissør Rafelson synes å ha en hang til kontraster. Fotografen László Kováks' samtidig lavmælte og slående arbeid i Five Easy Pieces uttrykker dette. De forskjellige fysiske miljøene Robert beveger seg i, forteller mye om hvordan han enten føler seg innestengt eller fri. Musikkvalget understreker også dette, der klassiske pianoverk aldri oppnår samme tyngde som når Rayette synger countrysanger om skilsmisser og om å bli ved sin mann.

sw/red.

 

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.