Film

FILM: ÅPENBARINGEN - REGI VIBEKE LØKKEBERG 1977

Åpenbaringen. Regi: Vibeke Løkkeberg, Norge, 1977. Manus: Vibeke Løkkeberg. Foto: Paul Rene Roestad. Medv: Marie Takvam, Wilfred Breistrand, Bonne Gauguin, Wilhelm Lund, Vibeke Løkkeberg, Terje Kristiansen m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 21 min.

Åpenbaringen
Inger er 50 år, og hjemmeværende husmor. Hun er ferdig med sin oppgave som mor, og har liten sosial kontakt. Hun begynner i sin første jobb utenfor hjemmet, som mannen har skaffet henne. Men hun mislykkes, og får en sterk følelsesmessig knekk.

Mannen sender henne på rekreasjon til et øde sommerhotell. Der møter hun et ungt, lykkelig par, som blir et positivt innslag i hennes kontaktløse verden. Stimulert av dette møtet avbryter hun ferien, og reiser hjem med nytt livsmot. Hun finner mannen i seng med en annen, og bryter sammen igjen.

Åpenbaringen er Vibeke Løkkebergs debut som langfilmregissør. Filmen fikk god mottagelse av norske kritikere da den ble lansert i 1977. Arild Andersen skrev blant annet at "Det er en fin og treffende studie av en kvinneskjebne Løkkeberg har signert. [...] Det er noe hjelpeløst, forpint, ensomt og isolert over Marie Takvams fremstilling, en profesjonell prestasjon som også røper regissørens solide sans for personinstruksjon." Også Arbeiderbladets Bjørn Granum var fornøyd: "Filmens beste scene er uten tvil den der kvinnen sitter i prat med en yngre kvinne (spilt av regissøren selv) på stranda. I spontanitet og genuin varme overtreffer denne scenen det meste vi har sett i norsk film."

olep/red.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.