Film

BERGEN ANIMASJONSFESTIVAL: SKJØNNHETEN OG UDYRET

Basert på et fransk eventyr er Skjønnheten og udyret den ulidelig romantiske historien om en forhekset prins. Hans eneste mulighet til å bryte forbannelsen som har forvandlet ham til et udyr er å finne ekte kjærlighet og bli elsket igjen. Men som de sier: hvem kan elske et udyr?

Med utgivelsen av Den lille havfruen i 1989 begynte begynte en periode mange kaller Disneys renessanse. Navnet refererer til perioden 1989 - 1999 da konsernet laget flere av sine mest elskede og kritikerroste tegnefilmer. I denne perioden laget de blant annet Løvenes konge, Aladdin og altså Skjønnheten og udyret. Skjønnheten og udyret var den første animerte filmen som ble nominert til Oscar for beste film. Selv om den tapte akkurat den kategorien til Nattesvermeren, vant den to gylne statuetter for musikken til Alan Menken, mannen som blant annet også har komponert musikken til Aladdin og Pocahontas.

Selv om priser og statuetter ikke er alt her i verden er det greit å se en sammenheng mellom den anerkjennelse slik heder fører med seg og den økte status til animert film. At en animert film ble behandlet likeverdig med spillefilmer kun beregnet på et voksent publikum var med på å heve statusen til animasjon som filmmedium.

Håndverket og den kunstneriske visjon og ikke minst ambisjon som ligger til grunn for Skjønnheten og udyret er fantastisk. Det er en film om kjærlighet laget med kjærlighet. Den er en klassiker som er verdt å se igjen. Og igjen. Og igjen.

Vi viser filmen på norsk og ikke originalspråket med takknemlighet for den respekt som har preget de norske oversettelsene av de fleste Disney-filmene. Ikke minst de som ble utgitt i denne tiårs-perioden.

Beauty and the Beast. USA 1991. Regi: Gary Trousdale, Kirk Wise. Norske stemmer. 1t 25min










Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.