Film

BERGEN ANIMASJONSFESTIVAL: ILLUSJONISTEN

Å leve i en illusjon er noen ganger ganske ålreit. Vi befinner oss i Paris på 1950-tallet og vår helt er en aldrende illusjonist, en utdøende rase i underholdningsbransjen. Fremadstormende rockestjerner stjeler all oppmerksomhet og illusjonisten har ingen andre valg enn å velge avstedsliggende teatere, hagefester, barer og kafeer som sin arena

Alikevel blåser vinden en dag i riktig retning da livet viser vei og han befinner seg i en landsby på vestskysten av Skottland. Der møter han Alice, en uskyldig ung jente som vil forandre livet hans for alltid. Under forestillingen på landsbypuben fylt med ekstatiske landsbyboere som feirer at elektrisiteten har kommet til deres øde øy, blir Alice fortryllet av helten vår og tror at triksene han utfører er ekte magi.

Sylvain Chomet er en fransk animasjonskunstner som, med kortfilmen Den gamle damen og duene og fullengderen Trillingene fra Belleville, har satt en sterk signatur innenfor håndtegnet animasjon siden slutten av 1990-tallet. Med Illusjonisten er han endelig - etter en pause/arbeidstid på nærmere 7 år - tilbake og Illusjonisten har blitt en film som til det fulle innfrir og rettferdiggjør all venting

Det er noe voldsomt befriende over måten Chomet lager filmene sine på og i en era der 3D-animasjon setter standarden for animert filmkunst bidrar Chomet og hans medarbeidere til at den gamle stilen og nostalgien blir videreført. Chomet har med Illusjonisten har skapt filmmagi man trykker til brystet ved første blikk. Som åpningsfilm under årets filmfestival i Edinburgh fikk Illusjonisten overmåtelig masse skryt av kritikere og det er ikke uten et visst snev av stolthet at BAF som første i Norge kan presentere denne perlen av en film under årets festival.

The Illusionist. Regi: Sylvain Chomet. Frankrike, 2010. Manus: Jaques Tati, adaptert av Sylvain Chomet. Fransk mumling. 1t 23min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.