Film

BERGEN ANIMASJONSFESTIVAL: EVANGELION 2.0 YOU CAN (NOT) ADVANCE

I was a teenage robot fighter. Gigantiske organiske kamproboter; en endeløs invasjon av morderiske "Angels". Tenåringsangst opp og i mente. Evangelion 2.0 - You Can (Not) Advance er den andre i rekken av langfilmer som gjenforteller og oppdaterer historien fra den legendariske tegnefilmserien Neon Genesis Evangelion.

Vi befinner oss i en postapokalyptisk fremtid hvor den mystiske hendelsen kjent som "The Second Impact" har skapt jorden om til et nesten ugjenkjennelig ødeland med kun et par befestede utposter der  menneskeheten kan være trygge for de bisarre blodtørstige vesenene som kun omtales som Angels. Menneskenes eneste våpen i kampen mot disse utenomjordiske skapningene er en håndfull mystiske organiske kamproboter kalt EVAer, og situasjonen gjøres ikke mindre prekær av at disse mektige våpnene kun kan opereres av en gruppe psykologisk og emosjonelt ustabile tenåringer.

Evangelion 2.0 er i likhet med Neon Genesis Evangelion et fascinerende sammensurium av angstpreget japansk tenåringsdrama, besynderlige religiøse konsepter og spektakulær robotaction. Men filmversjonen av Evangelion er større, dyrere, penere og bedre animert enn tv-utgaven, og det er en sann fryd å se EVAenes stadig mer destruktive og håpløse kamp mot groteske Angels.

Det mest fascinerende med både film- og TV-versjonen av Evangelion er dog hvordan skaperne har maktet å opphøye hovedpersonen Shinji Ikaris høyst personlige angst for mellommenneskelige relasjoner til et mytologisk-apokalyptisk plan. Evangelion 2.0 - You Can (Not) Advance er ikke bare animasjon-, men også science fiction og filmkunst på aller høyeste nivå. "Hvis du skal se én animasjonsfilm i år", etc.

Evangerion Shin Gekijôban: Ha. Japan 2009. Regi: Masayuki, Kazuya Tsurumaki. Japansk tale, engelske undertekster. 1 t 48 min.


 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.