Film

FILM: ONLY ANGELS HAVE WINGS - USA 1939

Only Angels have Wings
Geoff Carter leder en eventyrlysten gruppe amerikanske piloter som jobber for et flyselskap i en liten søramerikansk havneby. Han er hard som støpjern og lar seg ikke vippe av pinnen, men får stilen testet til bristepunktet da den rappkjeftede blondinen Bonnie Lee en dag lander i leiren. I tillegg dør en pilot som Geoff har sendt ut i et forferdelig uvær, og alle pilotene reagerer med å likegyldig fortelle vitser. Bonnie blir først sjokkert, men forstår etter hvert at latteren kun er der for å skjule sorgen; ekte mannfolk er harde utenpå, men myke på innsida.

Som i mange av regissør Howard Hawks filmer er fokus i historien på kameratskapet mellom menn som hver dag begir seg ut på sitt farefulle oppdrag uten å klage, vel vitende om at de når som helst kan dø. Selv om Jules Furthman er kreditert som manusforfatter er Only Angels Have Wings, basert på novellen "Plane from Barranca" som Hawks selv hadde skrevet. Regissørens kjappe dialog og humor er som vanlig til stede i filmen, som i denne utvekslingen mellom Geoff og Kid: ”-The boat doesn't stop at Santa Maria this trip.” ”-Why not?” “-They have no bananas.” “-They have no bananas?” “-Yes, they have no bananas.”

Howard Hawks hadde flere flygefilmer på nakken da han lagde Only Angels have Wings, blant annet den teknisk nyskapende publikumssuksessen The Dawn Patrol (1930). Han var selv pilot, og hadde flere ganger samarbeidet med den stormannsgale flyfanatikeren og filmprodusenten Howard Hughes - blant annet under produksjonen av Scarface (1932). Selv om Only Angels have Wings selvagt har mange flotte flysekvenser gjort med stunt-piloter, skjer mesteparten av spenningen likevel på bakken. Filmkritikeren Jane Clarke observerte at filmen like gjerne kunne vært kallt "Only Mad People Want to Fly Mail Planes Over the Andes". Hele filmen syder av den fandenivoldskheten til denne gjengen med eventyrere, som mellom romanser og action i skyene utveksler rappkjefta slengbemerkninger.

Only Angels have Wings er en klassisk eventyrfilm om macho menn på vingene og deres romantiske utskeielser, hvor magien ligger i luftig akrobatikk og utvekslingen av lystige blikk. I tillegg kan det nevnes at Geoffs nygifte ekskjæreste spilles av ingen andre enn smellvakre Rita Hayworth.

Erlend Rydning/red.

Only Angels have Wings. Regi: Howard Hawks, USA, 1939. Manus: Howard Hawks. Foto: Joseph Walker. Musikk: Dimitri Tiomkin. Medv: Cary Grant, Jean Arthur, Richard Barthelmess, Rita Hayworth m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 2 t 1 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.