Film

FILM: SEKS KORTFILMER AV DAVID LYNCH

De fleste av oss nikker gjenkjennende til titler som Blue Velvet og Lost Highway. Alle husker "Twin Peaks". Færre er kjent med Lynch sine kortfilmer. Cinemateket USF gir deg muligheten til å se en noe ukjent del av den unike filmskaperens produksjon.

SIX FIGURES GETTING SICK (1967)
1 min, farger, animasjon.
Six Figures Getting Sick er en ett minutt lang film som involverer seks hoder, armer, mager, flammer og oppkast. I bakgrunnen hyler en sirene. Lynchs første animasjonsarbeid som elev ved kunstakademiet i Philadelphia, hvor han også vant en pris for den.

THE ALPHABET (1968)
4 min, farger og s/hv. Medv.: Peggy Lynch.
Lynch lager sin andre animasjonsfilm The Alphabet i 1968, en abstrakt affære han karakteriserer som "et lite mareritt om frykten knyttet til det å lære". Filmen ble belønnet med et stipend fra American Film Institute.

THE GRANDMOTHER (1970)
34 min, farger. Foto: Doug Randall. Musikk: Tractor. Lyd-miks: Alan R.Splet. Medv.: Richard White,Dorothy McGinnis, Virginia Maitland og Robert Chadwick.
The Grandmother handler om en forstyrret liten gutt som har et dårlig forhold til foreldrene sine. En dag planter han et frø. Frøet vokser og blir til en kjærlig bestemor. Også denne filmen ble belønnet med en pris fra American Film Institute.

THE AMPUTEE (1974)
5 min, s/hv. Foto: Fred Elmes. Medv.: David Lynch og Catherine Coulson.
I 1974 regisserer Lynch filmen The Amputee sammen med kollega Fred Elmes Den fem minutter lange filmen viser en kvinne uten ben som skriver et brev, og en mannlig sykepleier som bandasjerer stumpene hennes. Kvinnen blir spilt av Catherine Coulson, også kjent som "the logwoman" i "Twin Peaks". Sykepleieren spilles av Lynch selv.

THE COWBOY AND THE FRENCHMAN (1988)
24 min, farger. Foto: Fred Elmes. Lyd: Jon Huck. Medv.:Harry Dean Stanton, Frederic Golchan, Jack Nance, Rick Guillory m.fl.
The Cowboy and the Frenchman ble til da magasindelen av den franske avisen "Le Figaro" inviterte internasjonalt renommerte regissører til å lage en film om hvordan de så på Frankrike. Andre inviterte var Jean-Luc Godard og Werner Herzog. Den 22 minutter lange kortfilmen er Lynchs eneste befaring med western-sjangeren som han vanligvis har liten interesse for. En franskmann blir fanget av en lasso i Vestens USA, og får problemer med å kommunisere med lokalbefolkningen.

PREMONITIONS FOLLOWING AN EVIL DEED (1996)
52 sek, s/hv. Foto: Peter Deming. Musikk: David Lynch og Angelo Badalamenti. Medv.: Jeff Alperi, Mark Wood, Stan Lothridge, Russ Pearlman m.fl.
Lumière et compagnie ble vist på filmfestivalen i Berlin i 1996. Filmen ble laget i forbindelse med hundreårs-jubileet for Lumière-kameraet. 40 regissører ble invitert til å lage 52 sekunders film-segmenter med det orginale Lumière-kameraet. Lynchs bidrag til filmen heter Premonitions Following An Evil Deed.

red.

Cinemateket USF viser også en serie med David Lynch' helaftens filmer. Se artikkel og oversikt her.Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.