Film

FILM: HAMBURGER HILL - JOHN IRVIN, USA 1987

Blodig og brutalt

Slaget ved Hill 937 - eller "Hamburger Hill" som soldatene døpte den til - i mai 1969 var kanskje det blodigste slaget under hele Vietnamkrigen. I løpet av de ti dagene det tok å ta høyden ble nesten hundre amerikanske soldater drept og fire hundre såret. Antall drepte på motsatt side antas å være et sted rundt sju hundre mann. Bare to uker etter at høyden var inntatt forlot amerikanerne den, og den forble uten soldater for resten av krigen.

Hamburger Hill regnes fortsatt for en av de mest korrekte amerikanske filmene fra Vietnam når det kommer til gjengivelse av hvordan livet til soldatene på bakken artet seg. Noe av årsaken er nok at flere av aktørene bak kamera selv hadde erfaring fra krigen. Manusforfatter Carbatsos var fotsoldat og både regissør John Irvin og B-fotograf Don McCullin var dokumentarfotografer ved fronten. Filmen stiller riktignok ikke de radikale politiske sprøsmålene mot den etablerte, amerikanske "sannheten" om Vietnamkrigen som Oliver Stones Platoon (1986) gjør, men fokuserer mer på en realistisk fremstilling av selve kampscenene. Krigens brutalitet er sjelden mer nakent fremstilt enn her.

I sterk kontrast til de rå kampscenen står Philip Glass' elegiske musikk, og hans hypnotiserende musikk i åpningsscenen er i seg selv et kinobesøk verdt.

olep

Hamburger Hill. Regi: John Irvin, USA, 1987. Manus: James Carbatsos. Foto: Peter MasDonald. Musikk: Philip Glass. Medv: Anthony Barrile, Michael Patrick Boatman, Don Cheadle, Michael Dolan, Dylan McDermott, Courtney B. Vance m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 50 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.