Film

FILM: FLICKORNA - MAI ZETTERLING, SVE. 1968

Vilka förstockade menstruationer!

Med sitt provoserende feministiske innhold og en djerv, leken form der både Bergman og Fellini spøker i bakgrunnen, er Flickorna et interessant møte med regissøren Mai Zetterling. Filmen kombinerer et tydelig feministisk budskap med ironi, humor og varme, og de tre jentene spilles av stjernelaget Bibi Andersson, Harriet Andersson og Gunnel Linblom. En teatertrupp skal sette opp Aristophanes "Lysistrata", den gamle greske komedien om kvinnenes sex-streik for å få slutt på mennenes krigsglede. Stykket veves sammen med de tre hovedkarakterenes privatliv. "Vilka förstockade menstruationer!", skrev en mannlig svensk filmkritiker, og filmen ble et høyst ufortjent bråstopp for Mai Zetterlings lovende regissørkarriere.

Flickorna ble tatt av plakaten etter tre uker på kino i Stockholm, og etter det gikk det 18 år før Zetterling igjen fikk anledning til å lage spillefilm i Sverige.

Selv om Flickorna fikk hard medfart da den var ny, har mange i ettertid pekt på dens sterke side, ikke minst heftige regigrep og røff redigering - og strålende spill i de viktigste rollene.

Filmen har fått en viss kultstatus som kvinnefilm fra en tid da kvinnelige regissører lot seg telle på én hånd. Simone de Beauvoir skal ha sagt om den at: "Ironic and comic, this film moves us by the beauty of its landscapes, its poetry and above all its subtle tenderness".

NDC/red.

Flickorna. Regi: Mai Zetterling, Sverige, 1968. Manus: Mai Zetterling og David Hughes, etter Aristophanes "Lysistrata". Foto: Rune Ericson. Musikk: Michael Hurd. Medv: Bibi Andersson, Harriet Andersson, Gunnel Linblom, Gunnar Björnstrand, Erland Josephson m.fl. Svensk tale, utekstet. DCP, s/hv, 1 t 40 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.