Film

FILM: DE DØDES TJERN - KÅRE BERGSTRØM, NORGE 1958

De dødes tjern
Seks venner reiser fra Oslo til en skogsbygd i Østerdalen. De vil avlegge en venn et besøk på hans nyanskaffede hytte dypt inne i Østerdalsskogene. Like i nærheten av hytten ligger et tjern det knytter seg et gammelt sagn til: En mann skal ha drept sin søster og hennes elsker, og etterpå ha druknet seg i tjernet. Siden het det at alle som oppholdt seg på åstedet - i morderens hytte - ville bli besatt av en underlig dragning: De ville bli tvunget til å drukne seg i tjernet.

Når vennene ankommer hytten viser det seg at vennen er forsvunnet. Senere finner de liket av jakthunden hans ved tjernets bredd, og alt tyder nå på at han er blitt offer for den gamle forbannelsen. Selskapet bestemmer seg for å oppklare mysteriet, men snart later det til at de selv blir utsatt for de gåtefulle, dragende maktene i de dødes tjern.

De dødes tjern ble en positiv overraskelse i norsk filmproduksjon, som hadde ført en tilbaketrukket tilværelse på 1950-tallet på grunn av alvorlige økonomiske problemer. I 1958 var gjelden sanert og mulighetene lå åpne. Valget av Andre Bjerkes romanen "De dødes tjern" var på mange måter et smart trekk. Bjerkes roman var både godt kjent og populær blant det norske folk, som ikke akkurat var bortskjemt med grøssere.

De dødes tjern var den første norske filmen laget i cinemascope, og både regissøren og fotografen ble berømmet for å mestre det nye storformatet fullt ut.

red./olep

De dødes tjern. Regi: Kåre Bergstrøm, Norge, 1958. Manus: André Bjerke, etter egen roman. Foto: Ragnar Sørensen. Musikk: Gunnar Sønstevold. Medv: Henki Kolstad, Henny Moan, Bjørg Engh, Georg Richter, André Bjerke m.fl. Norsk tale, utekstet. DCP, s/hv, 1 t 16 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.