Film

FILM: APEN, REGI JESPER GANSLANDT

Fascinerende dyster film fra regissøren bak Farvel Falkenberg. Et svart mesterverk, ifølge svenske Dagens Nyheter. Kompromissløs og modig, ifølge VG. En film i den nye svenske bølgen. Refusert av Bergen Kino, men Cinemateket USF presenterer filmen på kunstnerisk grunnlag, i extended run, med hele 10 visninger i perioden 7 - 11 april.

Jesper Ganslandt er mannen bak Farvel Falkenberg, en av de beste filmene som er laget i Skandinavia de siste årene. Det var en sår og poetisk film om den siste sommeren til en vennegjeng i en døsig ferieby, med en historie og karakterer det var lett å kjenne seg igjen i. En varm og sommerlett film, men riktignok ikke helt uten mørke undertoner. Likevel er det nesten sjokkerende at Ganslandt har laget en så bekmørk og anderledes film i Apen; en steinhard, usentimental og nesten urovekkende rasjonell skildring av en manns levende mareritt.

Apen er en særdeles fascinerende og intens film om livet etter katastrofen. En mann våkner opp tidlig en morgen med blodflekker over alt. Han går i dusjen og tar på seg rene klær. Stopper litt opp i døra, men låser den bak seg og sykler til jobben. Han er kjørelærer, men ingen god pedagog. I hvert fall ikke i dag. Han ønsker at denne dagen skal være som alle andre, men det er den ikke.

Jesper Ganslandt tar oss med inn i hodet på et forstyrret menneske. Der er det ikke godt å være. Men filmen suger oss inn, og slipper oss ikke ut før vi er filleristet. Ikke siden en danske tok mellomnavnet "von" har vi sett et nordisk talent med tilsvarende filmatisk sprengkraft.

Filmen hadde ordinær kinopremiere på norske kinoer 5. mars i år. Bergen Kino så vekk fra sitt ansvar som monopolkino i norges nest største by, og valgte av rene kommersielle hensyn å ikke vise filmen. Cinemateket i Bergen er sitt kunstneriske ansvar bevisst, og gir derfor bergensere med interesse for film utover de betingelsene Hollywood legger til grunn en mulighet til å se denne særdeles fascinerende filmen.

Det skal i sannhet sies at Apen har fått langt mer sprikende mottagelse enn debuten, i Sverige som internasjonalt, og at besøkstallene i Norge ikke har vært særlig positive. Den svenske avisen Dagens Nyheter karakteriserte den som et kompromissløst, svart mesterverk, mens Aftonbladet var svært lunken og lurte på hva i all verden dette er for noe. Norske kritikere har jevnt over vært mer positive, men det er alltid interessant med film som deler publikum, slik Apen gjør. Særlig fordi det i dette tilfellet er lett å skjønne hvorfor. For Apen er en film få kommer til å like, men det er garantert at ingen av de som ser den vil glemme den så lett.

arthaus/red.

Apan. Regi: Jesper Ganslandt, Sverige, 2009. Manus: Jesper Ganslandt. Foto: Fredrik Wenzel. Musikk: Erik Enocksson. Medv: Olle Sarri, Françoise Joyce, Sean Pietrulewicz, Niclas Gillis m.fl. Svensk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 17 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.