Film

FILM: SISTE MANN UT, REGI CAROL REED

Siste mann ut er en fest for øyet. Gjennom Robert Kraskers nydelige høykontrast svart/hvitt-fotografering og Roger Furse og Ralph Bintons gjennomførte set-design har det visuelle uttrykket blitt levende realistisk samtidig som man tydelig ser den strengt kontrollerte ”poetiske” stilen Carol Reed var ute etter – en stil man også ser igjen i hennes senere film Den tredje mann.

James Mason er mesterlig delirisk i rollen som den irske frihetskjemperen og antihelten Johnny McQueen, som tross litt sviktende helse blir med på et ran som mislykkes. McQueen blir skadeskutt og må flykte gjennom byens gater mot en mulig redning i havneområdet. Byen uten navn er Belfast og McQueens gangsterorganisasjon (kalt "The Organisation") er en dårlig skjult hentydning til det vi i dag kjenner som IRA.

Selv om krigen på mange måter hadde knyttet Nord-Irland nærmere til England, gjorde den det også lettere for motstanderne av unionen å organisere seg. Reed ville lage en fiksjonsfilm om "problemene" i Nord-Irland, og fant F.L. Greens roman fra 1945 som et godt utgangspunkt. Når prosjektet ble kjent skapte det reaksjoner i England, og selv statsministeren, Basil Brooke, kom på banen med følgende syn på saken: "I would have no objection to a film which faithfully reproduced the atmosphere of the book" - som han anså å være "fairly objective" - "but would oppose any attempt to glorify the activities of an illegal organisation or to build an aura of heroism around the gunman".

olep/red.

Odd Man Out. Regi: Carol Reed, Storbritannia, 1947. Manus: R.C. Sherriff og F.L. Foto: Robert Krasker. Musikk: William Alwyn. Medv: James Mason, Robert Newton, Kathleen Ryan, Robert Beatty, W.G. Fay, F.J. McCormick, Cyril Cusack m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1t 56min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.