Film

FILM: COUP D'ETAT, REGI KIJU YOSHIDA

Coup d'etat
Det omgripende engasjementet i de intellektuelle og kulturelle røttene til moderne japansk politikk, slik Yoshida utforsker det i Eros + Massacre, gjør seg gjeldende også i Coup D'Etat, hans bemerkelsesverdige portrett av Ikki Kita, den kontroveriselle militaristen som ledet det notoriske kuppet 26. februar 1836 - et kupp som senere ble gjort til fetisj av Yukio Mishima.

Yoshidas første film i normalformat (de tidligere er alle i widescreen) utnytter det trangere bildeformatet på briljant vis, med en skarp modernistisk fotografering og mise-en-scene som favoriserer uvanlige, usymmetriske komposisjoner som forsterker Kitas tiltagende klaustrofobiske paranoia og vrangforestillinger.

Coup d'etat kan forøvrig skilte med et fantastisk soundtrack av den anerkjente avantgarde-komponisten Sei Ichiyanagi, som arbeidet med Yoshida på flere filmer.

Harvard Film Archive, oversatt av Svein Inge Sæther (CiT)

Kaigenrei. Regi: Kiju Yoshida, Japan, 1973. Manus: Minoru Betsuyaku. Foto: Motokichi Hasegawa. Musikk: Sei Ichiyanagi. Medv: Rentaro Mikuni, Yasuyo Matsumura, Yasuo Miyake m.fl. Japansk tale, engelske undertekster. 35mm, farger, 1 t 50 min.Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.