Film

FILM: KRONPRINSEN, REGI PÅL BANG-HANSEN

Kronprinsen
Den unge studenten Roar gjør lynkarriere i en partipolitisk ungdomsorganisasjon. Den sittende formannen blir stengt ute fra organisasjonen da han går inn for et norsk nei til NATO, og Roar overtar lederstillingen. Snart oppdager han at organisasjonen gjennom en årrekke har mottatt penger fra et amerikansk fond som arbeider for "demokratisk frihet". Videre undersøkelser bekrefter at dette bare er et dekknavn, og at det er CIA som egentlig er den snille onkelen fra Amerika. Brevet med disse sensitive opplysningene blir stjålet fra Roars kontor og lekket til pressen. Den politiske skandalen er et faktum. Skal Roar fortelle sannheten og dermed dra med seg forgjengere som nå har sentrale verv også i regjeringen, eller skal han påta seg skylden alene og dermed redde partiet fra en stygg skandale?

Kronprinsen er ikke noen blåkopi av AUFs historie, men er basert på virkelige hendelser i ungdomspartiet på tampen av 1960-tallet. Filmens Roar er basert på den begavede ungdomspolitikeren Ola Teigen, som skulle bli Aps neste leder. Som leder av AUF ble han ufrivillig viklet inn i CIA-avsløringene, og saken ble så ubehagelig at han valgte å ta sitt eget liv.

Pål Bang-Hansen er norsk filmanmelderkorps' syvende far i huset. Som filmregissør er han nok mindre kjent. Han startet sin karriere som skuespiller og var den mest anvendte barneskuespilleren på Oslo-scenen på 1950-tallet. Som 17-åring kastet han inn skuespillerhåndkleet og beveget seg bak kameraet. Bang-Hansen er utdannet regissør ved regilinjen på Centro Sperimentale di Cinematografia i Roma, hvor han gikk sammen med blant andre den kjente italienske filmskaperen Marco Bellochio. Han debuterte som spillefilmregissør med Skrift i sne (1966) som ble plukket ut til konkurransen ved filmfestivalen i Berlin. I perioden 1966 til 1979 regisserte han seks filmer. Kronprinsen er hans siste og kanskje mest vellykkede film. Den er også Bjørn Sundquists gjennombrudd som skuespiller, og selv om han har spilt i nesten samtlige norske filmer siden er dette en av hans aller beste rolleprestasjoner.

Bfk/red.

---

Kronprinsen. Regi: Pål Bang-Hansen, Norge, 1979. Manus: Pål Bang-Hansen, etter en idé av Bjørn Gunnar Olsen. Foto: Bjørn Jegerstedt. Musikk: Sigmund Groven og Vårsøg. Medv: Bjørn Sundquist, Reidun Nortvedt, Trini Lund, Bjørn Floberg, Lars Jacob Krogh m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 35 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.