Film

FILM: DRACULA, REGI TERENCE FISHER

Universal Pictures innsatte i 1931 Bela Lugosi som vampyrenes konge gjennom hans hovedrolle som greven i Tod Brownings Dracula. Hans tronarving skulle ble Christopher Lee, som med Dracula - eller Horror of Dracula som den het i USA - detroniserte Lugosi ettertrykkelig. Lees tolkning ga Dracula tilbake hans demoniske og bestialske egenskaper man finner i Stokers roman som mangler i 1931-versjonen, uten å undergrave karakterens listige og onde intelligens.

Dracula er laget av britiske Hammer-films som valgte den fantastiske fargeprosessen Technicolor til produksjonen - et valg som var uvanlig for datidens skrekkfilmer. Filmen har også en rik scenografi, spesielt med hensyn til 1800-tallets stildetaljer. Dette skulle tyde på en dyr produksjon, men det er ikke tilfelle. Det er på grunn av det lave budsjettet at handlingsforløpet utspilles innenfor et lite område i Sentral-Europa - et sted som aldri tilkjennegis som bokens Transylvania. Renfield-karakteren er strøket, og forholdet mellom karakterene ble endret. En ny og spektakulær klimaksscene ble også laget, uten at den skal røpes her.

Hammer skjøt gullfuglen med Dracula, og produserte utover på 1960- og 1970-tallet flere oppfølgere. Lee spilte greven i hele seks av dem, men ingen av dem oppnådde den samme status som den første filmen - selv om også de er obligatorisk for de svorne tilhengerne av genren.

olep
--

Dracula. Regi: Terence Fischer, Storbritannia, 1958. Manus: Jimmy Sangster, etter Bram Stokers roman. Foto: Jack Asher. Musikk: James Bernard. Medv: Christopher Lee, John van Essen, Melissa Stribling, Peter Cushing m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 20 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.