Film

AKADEMIET CINEMATEKET: KIJU YOSHIDA PRESENTERT AV DICK STEGEWERNS

I mars presenterer Cinemateket USF i samarbeid med filmfestivalen i Rotterdam og de andre norske cinematekene en serie med den japanske filmregissøren KIJU YOSHIDA.

Han er en legende i japansk etterkrigsfilm, og en av Japans mest kunstnerisk ambisiøse, politisk bastante og innflytelsesrike filmskapere. Filmene hans eksisterer i skrivende stund ikke på andre visningsformater med engelske (eller norske) tekster, så denne presentasjonen blir en unik sjanse til å bli kjent med denne sterkt undervurderte japanske filmskaperen.

Kiju Yoshida er best kjent for sitt arbeid med den vakre Mariko Okada, en av sin generasjons mest elskede og bejublede skuespillere, og en av de store
stjernene fra den japanske nybølgen. I samarbeid med Okada skapte Yoshida en bemerkelsesverdig samling filmer med sofistikert formspråk, filosofiske dybde og gjennomført skjønnhet. Yoshida er både underkjent og til dels ukjent i store deler av vesten, men holdes i hjemlandet - og i Frankrike - for å være en av den moderne japanske kunstfilmens mestere.

Okada, som var en av Shochikus store unge stjerner, fungerte også som produsent på en av filmene som ble en suksess hos kritikerne, og Yoshida og Okada forlot studioet som gift par for å arbeide uavhengig.

Deres samliv og samarbeid har vart gjennom 13 filmer på 40 år. Deres foreløpig siste film Women in the Mirror er fra 2002, og paret er fortsatt sammen.

DICK STEGEWERNS
Dick Stegewerns er førsteamanuensis ved institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo og gjesteforeleser ved Universitetet i Kyoto, Japan. Han har spesialisert seg i den intellektuelle og politiske historien i dagens Japan og i japansk filmhistorie. Han er også delaktig i programmeringen av Rotterdam internasjonale filmfestival og har organisert denne presentasjonen av Kiju Yoshidas filmer.

Se Cinemateket USFs nettsider for datoer og tidspunkt for visningene.

Gratis adgang for Filmklubb- og Cinematekmedlemmer. Kr. 40 for andre.
Varighet ca. 45 minutter.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.