Film

FILM: TAKET, REGI VITTORIO DE SICA

Il tetto. Regi: Vittorio De Sica, Italia, 1956. Manus: Cesare Zavattini. Foto: Carlo Montuori. Musikk: Alessandro Cicoguini. Medv: Gabriella Palloti, Giorgio Listuzzi, Emilia Martini, Guiseppe Martini, Maria Sittoro m.fl. Italiensk tale, engelske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 38 min.

Taket
Taket dramatiserer en natt i livene til det smellvakre, men lutfattige, nygifte paret Luisa og Natale. De forelskede, som deler en knøttliten toroms leilighet med flere slektninger, finner etter en bitter familiedisputt ut at bosituasjonen er uholdbar. Mens Luisa huses av en venn, må Natale sove i et verktøyskur. Siden separasjon ikke er aktuelt, er paret tvunget til å finne en annen løsning.

I tråd med Vittorio De Sicas sosiale engasjement, så tydelig i hans tidligere filmer, er Taket unektelig polemisk. Primært ønsket regissøren å dokumentere en samtidig virkelighet, med fokus på et samfunnsproblem - boligmangel - som fremdeles var til stede ti år etter at krigen var over. Taket blir av mange regnet for å være De Sicas beste film i hans senere periode, og også som det aller siste neorealistiske verk. Regissøren fant tilbake til sine realistiske røtter etter å ha flørtet med Hollywood - blant annet gjennom at ingen av de to hovedrolleinnehaverne var profesjonelle skuespillere.

Til tross for filmens manglende suksess regnet Vittorio De Sica den som en av sine aller beste. Historien, sentrert rundt kjærligheten og hengivenheten mellom de nygifte, er fortalt på en ærlig og ydmyk måte, og gir oss et innblikk i et samfunn som er fjernt fra vårt eget. Luisa og Natale er på mange måter fanget i en vanskelig livssituasjon. Når vi flere steder i filmen hører lyden av jetfly, symboliserer det drømmen om fjerne steder, makt til å forandre sitt eget liv og gleden av å unnslippe.

red./olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.