En enastående studie i mänsklig förnedring. Regi: Patrik Eriksson, Sverige, 2007. Manus: Patrik Eriksson. Foto: Erik Hemmendorff, Ruben Östlund, Patrik Eriksson og Vanja Sandell Billström. Musikk: Robert Görl. Medv: Patrik Eriksson, Ruben Östlund, Erik Hemmendorff, Vanja Sandell Billström, Marie Kjellson m.fl. Svensk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 23 min.
En enestående studie i menneskelig fornedrelse
Aldri har en skandinavisk kinofilm gitt et mer presist bilde av den mellommenneskelige romantikkens livsvilkår i den mobile opptaksteknologiens tidsalder, og aldri har en skandinavisk filmskaper stilt sine egne tilkortkommenheter og sitt eget følelsesliv så blott til skue som i denne filmen. Det vi blir vitne til er intet mindre enn den skandinaviske middelklassens kjønnsliv skildret i tre grovt inndelte akter.
Dokumentarfilmregissøren Patrik Eriksson bryter sammen etter at kjæresten slår opp med ham. Foran kollegenes mobiltelefonkameraer bygger han seg sakte, men sikkert opp igjen. Grensen mellom personlig og privat overskrides og viskes ut i det han begir seg inn i nettdatingens verden.
En enestående studie i menneskelig fornedrelse ble til under innspillingen av Ruben Östlunds spillefilm De ufrivillige (2008) og er helt og holdent filmet på mobiltelefoner. De ansatte i produksjonsselskapet Plattform opptrer både som bipersoner, rådgivere og kameramenn i dette eksepsjonelle stykket skandinavisk exploitation. Sjelelig blottleggelse har sjelden blitt presentert i mer utilslørte ordelag eller dårligere oppløsning.
Og for ordens skyld: Ja, konseptet "spillefilm tatt opp på mobiltelefon" er i utgangspunktet ekstremt irriterende. Men når resultatet er så bra som her kan man ikke gjøre annet enn å innfinne seg med at den nye teknologien har et og annet å fare med. Etter ti minutter har man uansett glemt alt som heter opptaksformat.
Bfk/red.