Film

FILMSKAPERE PÅ VEI: CAPTURING REALITY

I anledning BIFFs 10 års jubileum vil festivalsjef Tor Fosse eksklusivt vise dokumentaren Capturing Reality og formidle smakebiter og arrangementer som skal presenteres på årets BIFF.

SNIKPREMIERE: CAPTURING REALITY: THE ART OF DOCUMENTARY
Regi og manus: Pepita Ferrari. Foto: Marc Gadouri. Canada 2008. 1 t 37 min.

I Capturing Reality lar regissør Pepita Ferrari toneangivende dokumentarfilskapere som Errol Morris, Werner Herzog og Nick Broomfield uttale seg om sine egne erfaringer og tanker rundt dokumentarfilm. Hvordan forholder man seg til den problematiske størrelsen "virkeligheten"? Garanterer cinéma vérité-bevegelsen distanserte observasjon en større grad av virkelighet enn Errol Morris' kunstferdige rekonstruksjoner? Og er det i det hele tatt rimelig å beskrive Werner Herzogs forsøk på å skildre den "ekstatiske sannheten" som dokumentarfilm?

Capturing Reality gir en fascinerende innblikk i tankegangen bak en rekke av vår tids beste og viktigste dokumentarer, og er et must for alle som er interesserte i film som påstår å handle om virkeligheten.

Vi tar debatten i etterkant: Innen dokumentarfilmen finnes det flere sjangre og undersjangre. Dokumentarfilm kan være så mangt - fra nøkterne TV-reportasjer, den personlige fortellerstemmen, etiske dokumentaren til ekstravagante konsertfilmer og forseggjorte rekonstruksjoner. Det eneste de har til fells er ambisjonen om å fange virkeligheten. Dokumentarfilmskapere og produsenter i vår region kommenterer filmen og diskuterer problemstillingene med utgangspunkt i sin "dokumentarvirkelighet".

Eivind Tolås, Flimmer Film
Elin Sander, Agitator Film
Anne Magnussen, Emblafilm
André Marton, Frø film & media
Øyvind Sandberg, Øyfilm

-----------

Siden starten i februar 1993 har Cinemateket USF vært et visningsforum for lokale film- og videoproduksjoner. I samarbeid med Vestnorsk Filmsenter fortsetter vi denne populære tradisjonen. Som før vil visningene være gratis og åpne for alle. Arrangementet går av stabelen første tirsdag i måneden..

Filmskapere på vei gir publikum sjansen til å få med seg hva som rører seg i det lokale produksjonsmiljøet – alt fra amatørfilmer og enkle musikkvideoer på mini-DV til profesjonelt produserte reklame-, dokumentar- og spillefilmer. For filmskaperne er disse arrangementene en mulighet til å få vist sine verk for kollegaer og publikum – og til å få kommentarer, tilbakemelding, ris og ros. Daglig leder Irmelin Nordahl ved Vestnorsk Filmsenter er programleder ved Filmskapere på vei-arrangementene.

Har du noe du ønsker å få vist, eller vil du ha mer informasjon? Ta kontakt med Vestnorsk Filmsenter v/Kjersti Rasmussen på kjersti@vestnorskfilm.no eller tlf. 55 56 09 05, på kulturhuset USF Verftet, Georgernes verft 12, 5011 Bergen. Ta gjerne kontakt i god tid før arrangementet. Produksjonsopplysninger, bilder og en kort beskrivelse av filmen og filmskaper(ne) kan sendes til sigurd@cinemateket-usf.no. Filmer kan leveres til Vestnorsk Filmsenters kontor i 4. etasje på USF Verftet.

Neste Filmskapere på vei er 03 november.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.