Film

FILM: WENDY OG LUCY, REGI KELLY REINHARDT 2008

Rustne godstog forflytter seg seigt over slitne togskinner. Hjulene skriker, og tonesetter et pregløst miljø i utkanten av en nordamerikansk by. Like i nærheten, i et grønnfarget skogholt opplyst av solgløtt, spaserer en ung kvinne bekymringsløst mellom trærne i følge med sin hund. Dette er Wendy og Lucy. Wendy kaster en pinne som Lucy bykser etter, ut av bildet. Hun nynner på en liten melodi, men denne hyggen skal raskt erstattes av et usminket hendelsesforløp - hentet fra kjelleren av det amerikanske samfunnet.

Wendy er fattig i et rikt vestlig land. Hvis du ikke har jobb eller familie, og ikke omfattes av velferdsordninger, hva gjør du for å overleve? Den fattigdommen som skjuler seg i skyggene finner vi hos hverdagsmenneskene som øyensynlig har det bra. Men som kanskje ikke har råd til noe så banalt som hundemat. Wendy i Michelle Williams‘ skikkelse er et slikt menneske.

Wendy og Lucy ble presentert i det prestisjetunge sideprogrammet Un Certain Regard under Cannes-festivalen i 2008 der den høstet lovord fra den internasjonale kritikerstanden, og ble raskt en av festivalens buzz-filmer. Etter at filmen fikk premiere i hjemlandet dukket den også opp på flere "Årets Topp-10"-lister når kritikere gjorde opp 2008. Regissør Kelly Reichardt er av mange sett på som redningen for den amerikanske independent-filmen, og Wendy og Lucy er helt klart en amerikanske film som både i form, tema og handling skiller seg fra den "independent-filmen" Hollywood har lansert de siste årene.

Tekst: Karsten Meinech (Montage)/red.

Wendy and Lucy. Regi: Kelly Reichardt, USA, 2008. Manus: Kelly Reichardt. Foto: Sam Levy og Greg Schmitt. Musikk: Will Oldman og Smokey Hormel. Medv: Michelle Williams, Will Patton, Will Oldham, John Robinson, Wally Dalton, Larry Fessenden, Brenna Beardsley, Ayanna Berkshire m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 20 min

Vises 5 / 6 / 7 / 8 / 9 november.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.