Film

FILM: THE SINGING REVOLUTION, REGI JAMES OG MAUREEN TRUSTY 2006

De færreste tenker forståelig nok på sang som et revolusjonært våpen. Men det var faktisk det våpenet estlenderne valgte da de ville riste av seg den sovjetiske okkupasjonsmakten i årene mellom 1987 og 1991. Hundretusener møttes for å synge forbudte patriotiske sanger og agitere for frihet. Mart Laar var en av lederne i "Den syngende revolusjonen" og han ble faktisk Estlands første statsminister etter sovjettiden.

et var imidlertid ikke slik at sang som en viktig kulturell og samfunnsmessig faktor var noe nytt. Sang har alltid vært viktig for estlenderne, og de har en lang tradisjon med Sangfestivalen. I 1969 feiret landet 100-års jubileum for denne festivalen, og både koret og publikummere begynte å synge en av de forbudte patriotiske sangene. Sovjeterne beordret et militært orkester til å spille så høyt at de overdøvde sangen, men de klarte det ikke og måtte til slutt bare late som om de oppmuntret syngingen. På midten av 1980-tallet kom det seks nye rockesanger som ble kollektive protestsanger. Sovjeterne ville gjerne forby dem, men i lys av glasnost visste de ikke helt hva de skulle gjøre.

The Singing Revolution er en film om hvordan fredfull kultur bidro til å redde en hel nasjon, og på vei mot selvstendighet bidro de også til å rive et helt imperium, Sovjetunionen. Dersom Hollywood hadde laget en fiksjonsfilm om dette, ville den knapt vært troverdig.

Tekst: Anita Vestøl Hals (CiO)

The Singing Revolution. Regi: James og Maureen Tusty, Estland/USA, 2006. Manus: James og Maureen Tusty. Foto: Miguelangel Aponte-Rios. Musikk: John Kusiak. Medv: Heiki Ahonen, Mari-Ann Kelam, Mart Laar, Gustav Ernesaks, Tunne Kelam m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 37 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.