Film

FILM: THE RED SHOES, REGI POWELL/PRESSBURGER 1948

I 1942 ble produksjonsselskapet "The Archers" etablert av den britiske regissøren Michael Powell og den ungarskfødte manusforfatteren Emeric Pressburger. Selskapet ble i årene som kom et varemerke, et kvalitetsstempel, og et løfte om noe friskt, uforutsigbart og fargerikt. Fargerikt både i overført og bokstavelig forstand; P&P prises både for de surrealistiske og fantasipregede innslagene i filmene sine og for den kreative bruken av Technicolor.

I filmen følger vi et legendarisk europeisk ballettkompani som skal fremføre balletten "The Red Shoes". Vi møter den unge, vakre ballerinaen Victoria Page, som rives mellom to kreative, sjalu menn; den unge, fremadstormende komponisten Julian Craster og den eneveldige, nådeløse ballettimpressarioen Boris Lermontov. Victoria danser seg til berømmelse i den smertefulle hovedrollen, men ballettens tragiske historie gjentar seg i kulissene.

I The Red Shoes blandes historie, farger, design, musikk og dans til et totalt kunstverk. Filmen ble da også sett på som et landemerke, takket være måten den integrerer dans i filmens fortelling. Den ble videre berømmet for innsikten den ga i ballettverdenen. Filmen var noe så sjeldent som en kunstnerisk og økonomisk suksess - en av de største kassasuksessene i britisk filmhistorie. Filmens skjønnhet inngir fortsatt ærefrykt, og denne ble ikke mindre når vi tidligere i år så filmen i en nyrestaurert utgave som ikke var til å tro - muligens det beste digitale restaureringsarbeidet vi noen gang har sett.

Tekst: olep/red.

The Red Shoes. Regi: Michael Powell og Emeric Pressburger, Storbritannia, 1948. Manus: Michael Powell og Emeric Pressburger, etter et eventyr av H.C. Andersen. Foto: Jack Cardiff. Musikk: Brian Easdale. Medv: Anton Walbrook, Marius Goring, Moira Shearer, Robert Helpman, Leonide Massine m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, farger, 2 t 13 min.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.