Film

FILM: STORM OVER ASIA, REGI V. PUDOVKIN 1928

Handlingen i Storm over Asia er lagt til Mongolia i 1918, hvor vi følger den fattige pelshandleren Bair. Når konflikten mellom det lokale folket og de britiske okkupantene tilspisser seg, slutter han seg til opprørerne på de sibirske stepper og kjemper mot okkupantene. På grunn av en misforståelse av hans identitet, ledes britene til å tro at han er en etterkommer av Genghis Khan. Britene blir klar over denne legendariske krigsherrens posisjon blant lokalbefolkningen, og setter Bair opp som en gallionsfigur – en posisjon Bair utnytter til fulle, ved å mane sitt folk til revolusjon.

Dette var Vsevolod Pudovkins siste stumfilm før han gikk over til lydfilmen. Filmen har vært forbudt og hardt sensurert både av britiske og sovjetiske myndigheter, men alle scener er gjenfunnet og nå gjort tilgjengelig i sin fulle lengde.

Lysporet er spesialkomponert musikk av og med den sibirske gruppen Yat-Kha, som er et punk-rock-folk band fra Tuva i den sørlige delen av Sibir i Russland, nær Mongolia. Bandet ble startet av vokalist og gitarist Albert Kuvezin som synger en spesiell form for tradisjonell tuvinsk strupesang (en vokalvariant hvor man synger flere toner samtidig og også kan lage harmonier med stemmen). Yat-Kha kombinerer de tradisjonelle instrumentene med rock-inspirert elektrisk gitar og bass.

Tekst: CiT/red.

Potomok Djingis Khana. Regi: Vsesolod Pudovkin, Sovjetunionen, 1928. Manus: Osip Brik. Foto: Anatoli L. Golovnia. Musikk: Yat-Kha. Medv: Valéry Inkijinoff, I. Dedintsev, Aleksandr Chistyakov, Valeri Lukizhinov, V. Tsoppi m.fl. Stum med engelske mellomtekster. DCP, s/hv, 2 t 24 min.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.