Film

FILM: SITA SINGS THE BLUES, EN ANIMERT PERLE OM INDISK MYSTIKK

En ung kvinne fra New York opplever å bli dumpet av kjæresten som plutselig drar til India. Tomhendt og trist fordyper hun seg i indiske religiøse fortellinger. Gjennom henne får vi høre eposet Ramayana, levendegjort i snerten cut-out animasjon tilsatt 1920-talls champagnejazz. Sita er en gudinne som separeres fra sin kjære lord og mann, Rama. Den blå helten må redde dama si, og den stakkars kvinnen forsvare æren sin; ingen av delene er bare bare når man befinner seg i den hinduistiske kanon. Det dukker opp en mangehodet grønn kar med lugubre hensikter, en lilla apekatt med hjelm og en hel del andre skikkelser du sjelden møter på en Rema nær deg.

Gammel myte i ny gryte resulterer i usedvanlig god underholdning, samtidig som det, nesten umerkbart, gjør feministisk manifest av seg. Ikke ofte ser man et slikt sammensurium av stiler, tider og sjangre. Animasjonene er forskjellige avhengig av hvor i strukturen vi befinner oss, og spenner fra klassiske indiske illustrasjoner, à la religionsboken på ungdomsskolen, til foto- og tegnecollager av høyeste rang. Musikken er først og fremst gammel knipsejazz, da hovedsakelig av Annette Hanshaw, men det er og sporadiske innslag av fuzzy, funky sitar-a-go-go.

Tekst: Carl Philip Wahlberg Lund/red.

Sita Sings the Blues. Regi: Nina Payley, USA, 2008. Manus: Nina Payley, etter en roman av Valmiki. Musikk: Todd Michaelsen. Medv: (stemmer): Reena Shah, Annette Henshaw, Sanjiv Jhaveri, Pooja Kumar, Debargo Sanyal, Deepti Gupta m.fl. Engelsk tale med indisk aksent, utekstet. DCP, farger, 1 t 12 min.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.