Film

FILM: ROSETTA, REGI LUC OG JEAN-PIERRE DARDENNE 1999

Rosetta er en film fra Europas hjerte. Et hjerte som blør. I et Europa der velstanden bare øker og alle snart har en opplest rett til å bli millionærer, lever fortsatt mange i en mistrøstig tilværelse av fattigdom og fornedrelse.

Rosetta er en jente i tenårene som bor sammen med sin mor på en campingplass utenfor en større by i Belgia. Hun er ingen lykkejeger med illusjoner om en rask vei til rikdom eller suksess, og ikke er hun kravstor eller prøver seg på lyssky snarveier i livet. Alt hun ønsker er å leve et normalt liv, ha et lønnet arbeid og tjene til livets opphold. Og hun vil holde sin sti ren, beholde verdigheten i et samfunn der mange andre selger både kropp og sjel for desperat å kunne holde hodet over vannet. Rosetta vil ikke miste selvrespekten.

I tillegg til Gullpalmen for beste film fikk Emilie Dequenne prisen for beste skuespillerinne i Cannes. Hun gjør en mesterlig innsats i rollen som Rosetta og bærer nesten hele filmen på sine spede skuldre, og det med en intens troverdighet.

I likhet med Løftet ligger Rosetta tett opp til dokumentarfilmen i uttrykk. Bruken av håndholdt kamera og det totale fravær av musikk gjør filmene til særdeles intense og hudløse portrett av ekte mennesker. Tilskueren kryper rett og slett under huden på skuespillerne.

Tekst: Arthaus/red.

Rosetta. Regi: Jean-Pierre og Luc Dardenne, Belgia/Frankrike, 1999. Manus: Luc Dardenne. Foto: Alain Marcoen. Medv: Emilie Dequenne, Fabrizio Rongione, Anne Yernaux, Olivier Gourmet, Bernard Marbaix, Frédéric Bodson m.fl. Flamsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 30 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.