Film

FILM: OUT OF THE PAST, REGI JACQUES TORNEUR 1947

Out of the Past figurerer som oftest blant topp tre på listen over tidenes beste noir-filmer, og kanskje mer enn noen andre har den film noir skrevet over hele seg. Robert Mitchum driver en bensinstasjon i en småby og blir en dag innhentet av fortiden. Han var privatdetektiv og blir nå bedt om å møte sin tidligere arbeidsgiver, gangsteren Whit Sterling, som i sin tid hadde gitt ham i oppdrag å finne sin elskerinne som hadde skutt Whit og stukket av med 40.000 dollar. I tilbakeblikk nøstes opp en delikat historie om bedrag som går i alle retninger.

En tidligere privatdetektiv får besøk av trøbbel; en historie som begynner med slutten og nøstes opp gjennom tilbakeblikk; ikke én femme fatale, men to; og selvsagt røyking i et omfang som kun er 1940-talls svart/hvitt-filmer forunt. Som for å understreke det siste slenges det til og med inn et par kommentarer til det enorme nikotinforbruket. "Cigarette?", spør Kirk Douglas i gangsterens skikkelse. "Smoking," sier Robert Mitchum og holder opp en sigarett. Scenen er talende for det som er denne filmens store force. Noir-filmer er kjent for sine wise-guy-dialoger, men Out of the Past tar kaka. Den er en veritabel antologi av one-linere som gjør det hele fryktelig underholdende, der Mitchum er Mr. Cool selv og spytter ut tilsvar kjappere enn kulene fra en Tommy-gun.

Tekst: sw

Out of the Past. Regi: Jacques Tourneur, USA, 1947. Manus: Daniel Mainwaring. Foto: Nicholas Musuraca. Musikk: Roy Webb. Medv: Robert Mitchum, Jane Greer, Kirk Douglas, Rhonda Fleming, Richard Webb m.fl. Engelsk tale, utekstet. DVD, s/hv, 1 t 37 min.Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.