Film

FILM: LORNAS STILLHET, REGI LUC OG JEAN PIERRE DARDENNE 2008

orna er en ung jente fra Albania på jakt etter oppholdstillatelse i Vest-Europa og en mulighet til å starte en forretning sammen med kjæresten. Hun er blitt gift med en junkie og har på den måten skaffet seg nødvendige dokumenter. Men hennes medsammensvorne i miljøet av organisert kriminalitet ønsker at junkien skal dø av en overdose slik at Lorna igjen kan bli en omsettelig vare - en som kan selges til den neste gifteklare innvandreren med behov for papirer. Det er penger å tjene på denne trafikken.

Lorna er ikke noe uskyldig offer - hun er med på notene og tar seg godt betalt. Vanskelighetene begynner når den narkomane ektemannen ber Lorna hjelpe ham å slutte med dop, og hun begynner å få sympati med ham. Dermed befinner Lorna seg i press mellom mange grådige aktører - bandelederen Fabio, kjæresten Sokol, junkyen Claudy og den neste ektemannen, som alle venter utålmodig på at Lorna skal gjøre som de vil. Men hva vil hun selv?

Igjen har Dardenne-brødrene klart å skape et intenst drama om vår tids store spørsmål gjennom det aller enkleste, det aller næreste. Ved å følge et lite knippe mennesker med beskjedne håp og ønsker om en bedret tilværelse, får filmskaperne fortalt noe vesentlig om salg av mennesker, vold i nære relasjoner, bytte av identiteter, utpressing, løgn og oppriktighet, ømhet, omsorg og kjærlighet. Hvor langt er vi villige til å gå for å oppnå det vi vil ha? Hvem skal reddes og hvem kan ofres? Finnes det en grense for menneskets kynisme?

tekst: Arthaus/red.

Le silence de Lorna. Regi: Jean-Pierre og Luc Dardenne, Belgia/Frankrike/Italia/Tyskland, 2008. Manus: Jean-Pierre og Luc Dardenne. Foto: Alain Marcoen. Medv: Arta Dobroshi, Jeremie Renier, Fabrizio Rongione, Alban Ukaj, Morgan Marinne, Olivier Gourmet m.fl. Fransk og albansk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 35 min

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.