Film

FILM: KJÆRE EMMA, REGI ISTVAN SZABO 1992

Vi møter de to unge lærerne Emma og Böbe som har flyttet fra landsbygda til Budapest for å jobbe som lærere i russisk. Muren står fortsatt, men når både den og kommunismen faller gjennomgår ikke bare Ungarn, men hele Øst-Europa store omveltninger. Forvirring og usikkerhet i forhold til den nye tilværelsen preger befolkningen, og i et samfunn i oppløsning er hverdagen kaotisk og framtida høyst usikker. Ingen vil lære russisk lenger, i skolegården brenner elevene lærebøker, og Emma og Böbe skal omskoleres - engelsk er det nye språkfaget.

I episoder, nærmest som skisser, deler vi de to venninnenes liv, deres tette forhold, drømmene deres, angsten for det nye og alle forandringene de må forholde seg til. Emma tvinges til å ta oppgjør med seg selv. Lærergjerningen er meningsløs og forholdet til kollegene preget av mistenksomhet. I søvne hjemsøkes hun stadige av det samme marerittet; hun er naken og faller nedover en lang skråning. Hun innser at dette ikke lenger kan fortsette å tvinges til å ta et endelig valg om sin fremtid.

Med enkle virkemidler viser Istvan Szabo oss et land og folk i møte med store forandringer, forandringer som skaper frykt og tvil, men som også har i seg håpet.

Tekst: red./olep


Édes Emma, drága Böbe - Vázlatok, aktok. Regi: István Szabó, Ungarn, 1992. Manus: István Szabó. Foto: Lajos Koltai. Musikk: Richard Schumann. Medv: Johanna Ter Stege, Eniko Börcsök, Péter Andorai, Eva Kerekes, Erzsi Pásztor, Hédi Temessy m.fl. Ungarsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 20 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.