Film

FILM: I WALKED WITH A ZOMBIE, REGI JACQUES TORNEUR 1943

I Walked With a Zombie har tatt tittelen fra en tabloidoverskrift, plottet fra Jane Eyre og det forførende visuelle uttrykket fra fantasien til dens regissør og produsent, Jacques Tourneur og Val Lewton. Med årene har den blitt en kultklassiker med sitt dramatiske svart/hvitt-foto, særegne atmosfære og grunnleggende tvetydighet. Dette er filmen som fans av Tourneur gjerne setter høyest.

I Walked With a Zombie er en mirakuløs liten film som eksisterer like mye i tilskuerens hode som på lerretet. Det handler om skyld, hemmeligheter, nattlige ritualer og begjær i Karibia. Det overnaturlige og det virkelige spilles opp mot hverandre og løfter denne lille B-filmen til side for bortimot alle andre horrorfilmer. Tourneur beveger seg i skyggedalen som skiller disse to parallelle verdenene, og filmens magiske kvalitet bunner nettopp i at ingen av disse noen sinne får overtaket. På lignende måte som en annen av historiens beste gysere, Jack Claytons The Innocents (1961), lever I Walked With a Zombie på denne tvetydigheten og nekter å underkaste seg Hollywood-regelen om en endelig og forklarende løsning. Ved filmens slutt vet vi egentlig ikke hva som har skjedd. Filmen er fullt forklarlig uten å ty til overnaturlige tolkninger, men likevel lokkes vi til å tro noe annet. Kanskje gikk hun med en zombie, kanskje ikke.

Legg for øvrig merke til calypsosangeren Sir Lancelots uforglemmelige låt Shame & Scandal, som ble skrevet for filmen. Senere ble den en stor hit versjonert av artister som Madness, Peter Tosh og Trini Lopez.

Tekst: sw

I Walked With a Zombie. Regi: Jacques Tourneur, USA, 1943. Manus: Curt Siodmak og Ardel Wray. Foto: J. Roy Hunt. Musikk: Roy Webb. Medv: James Ellison, Frances Dee, Tom Conway, Edith Barrett, James Bell m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 9 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.