Film

FILM: HOW WE BROUHT DOWN THE IRON CURTAIN, del 1 og 2

Jernteppet ble hengt opp under Jalta-konferansen i 1945 av de tre stormaktene i verden på den tiden - USA, Storbritannia og Sovjetunionen, og det var polakkene som begynte å rive det ned igjen på begynnelsen av 1980-tallet. Det har nok ikke vært filmens intensjon, men det er patetisk å se hvordan de en gang så mektige ledere i Øst-Europa i dag ser ut som triste, små klovner. Det er rart at man noen gang har kunnet ta dem på alvor. Mye nytt materiale gjør at vi virkelig opplever de revolusjonerende kreftene i Polen - et land vi sjeldent identifiserer oss med. Så hvordan startet det hele?

Meget enkelt fortalt, da Vatikanet valgte polske Johannes Paul II til pave, så reiste Polen seg sakte, men sikkert opp mot det kommunistiske diktaturet. Dette ble fulgt opp med fagforeningenes frihetsbevegelse, Solidaritet, med Lech Walesa i spissen. Disse begivenhetene fikk store følger for resten av verden, men først og fremst for østblokklandene.

Handlingen i del 2 foregår etter at 'Jalta-teppet' (som er polakkenes navn på jernteppet i denne filmen) har falt. Nå gjelder det kampen om å få bli med i "Det nye Europa" som de kaller EU. Det gjelder å få med seg de andre østeuropeiske nasjonene også, for Øst-Europa må ha stemme i Det nye Europa, selv om de for øyeblikket er fattigere enn landene i vest. Tito Pannaggi

Tekst: CiO/red.

Regi: Krystyna Mokrosinska. Polen 2000 (del 1) / 2005 (del 2)

Jak zerwalismy zelazna kurtyne.
Polsk tale, engelske undertekster. Digibeta, farger og s/hv,, 58 min (del 1) / 10 min (del 2)

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.