Film

FILM: GOOD BYE LENIN, REGI WOLFGANG BECKER 2003

Høsten 1989 får den systemtrofaste moren til østtyske Alex et alvorlig hjerneslag. Hun våkner opp fra koma sommeren 1990, uten å vite hvilke omveltninger som har funnet sted. Av frykt for at moren vil få sjokk og et nytt slag i det hun skjønner at DDR er historie, beslutter Alex å la henne leve i troen på at alt er som før. Ergo, han må iscenesette et slags Øst-Tyskland hjemme i leiligheten, der hun er rekonvalesent. Alex strekker seg langt, ikke bare skaffer han til veie DDR-kaffe og hennes høyt elskede Spreewald-agurker. Til og med østtyske nyhetssendinger klarer han å organisere. Men dekkoperasjonen står hele tiden i fare for å bli avslørt.

Good Bye, Lenin! ble en fantastisk suksess da den kom i 2003, ikke bare i Tyskland, men også internasjonalt. Wolfgang Beckers film lener seg tungt på ostalgie-bølgen som feide over det (øst-)tyske folk fra slutten av 1990-tallet. En ostalgiker har en nostalgisk interesse for livet og hverdagskulturen i DDR, og kan kanskje komme i fare for å gjøre DDR-årene litt mer fargerike enn de egentlig var. Underholdende og fantasifull er filmen uansett!

Tekst: CiO

Good Bye, Lenin!. Regi: Wolfgang Becker, Tyskland, 2003. Manus: Wolfgang Becker. Foto: Martin Kukula. Musikk: Yann Tiersen. Medv: Daniel Brühl, Katrin Saß, Maria Simon, Chulpan Khamatova, Florian Lukas, Alexander Beyer m.fl. Tysk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t.

 

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.