Film

FILM: FRØKEN JULIE, REGI ALF SJÖBERG 1951

Sjøbergs Frøken Julie regnes som en av filmhistoriens mest kjente og aktede skuespillfilmatiseringer. Handlingen i Strindbergs skuespill er lagt til en herregård der vi møter arbeideren Jean. Som sterk individualist søker han etter å komme seg opp i livet og nærer en blanding av forakt og beundring for overklassen som holder ham nede. Frøken Julie tilhører denne overklassen, men hun er aldeles ikke sikker på om hun trives i sin opphøyde plass. Hun har en usikker, men iboende dragning ned mot almuen.

Mer enn representanter for hver sin stand er Jean og Frøken Julie symboler på menneskenes maskuline og feminine krefter, deres tiltrekning og umulige forening. Dette var tema som i stor grad opptok Strindberg og andre naturalister på slutten av 1800-tallet.

Alf Sjöberg har gjort mer enn bare å kopiere Strindbergs originale ideer, i sitt forsøk på å dra Frøken Julie inn i filmkusntens tidsalder. Med virkemidler som er umulige i teatersammenheng, utvider filmen skuespillets retrospektivitet, mellommenneskelige intrige og visuelle uttrykk og gir handlingen en større dimensjon. Med Frøken Julie vant Sverige i 1951 sin første Gullpalme i Cannes.

CiO/red.

Fröken Julie. Regi: Alf Sjöberg, Sverige, 1951. Manus: Alf Sjöberg, etter et skuespill av August Strindberg. Foto: Göran Strindberg. Musikk: Dag Wirén. Medv: Anita Björk, Ulf Palme, Märtha Dorff, Anders Henrikson, Lissi Alandh, Inger Nordberg m.fl. Svensk tale, utekstet. DCP, s/hv, 1 t 28 min.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.