Film

FILM: ER DET LETT Å VÆRE UNG? REGI JURIS PODNIEKS 1986

Er det lett å være ung? ble gjort i kjølvannet av en større rockefestival, hvor en togvogn ble vandalisert og styresmaktene arresterte syv ungdommer for ugjerningen. Med utgangspunkt i denne rettsaken tar Podnieks pulsen på ungdommen i en brytningstid hvor glasnost, rock og krigen i Afganistan alle setter sine preg på deres virkelighet. Betydningen denne dokumentaren skulle få for Latvias nasjonalfølelse og for Vestens bilde av hvordan det var å være ung i Latvia på 1980-tallet er det nesten ikke mulig å måle.

For oss er kanskje ikke navnet Juris Podnieks så kjent, men i hjemlandet Latvia regnes han som deres største dokumentarist. Selv om han døde ung i en dykkerulykke i 1992, så hadde han laget en rekke sterke filmer preget av uroen i forkant av Sovjetunionens fall. Blant annet døde to av hans crew mens de filmet et angrep fra spesialstyrkene på det latviske innenriksministeriet. Disse skremmende scenene dukket senere opp i en oppdatert versjon av filmen Homelands.

Vai vegli but jaunam?. Regi: Juris Podnieks, Sovjetunionen/Latvia, 1986. Manus: Abram Kletskin, Jevgenij Margolin og Juris Podnieks. Foto: Kalvis Zaltsmanis. Musikk: Martin Brauns. Russisk og latvisk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 22 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.