Film

FILM: BENKEN, REGI PER FLY 2000

I Benken foretar Per Fly et dypdykk ned i det danske velferdssamfunnets bunnfall, og kommer opp med en tragisk, humoristisk og ikke minst hjertevarm historie om en uglesett gruppe mennesker - alkoholikere og uteliggere. De sitter der hver dag. På benken. Anonyme ansikter man som oftest vender ryggen. Bak hvert herjet ansikt skjuler det seg imidlertid en skjebne og en historie. Ta for eksempel Kaj - en bitter mann, som en gang har vært kokk for selveste Simon Spies, men som nå er gått til hundene. Ved en tilfeldighet må han gå inn i en fortid han har prøvd å glemme. Hans nå voksne datter og hennes sønn flytter til nabolaget. Foreløpig er det bare han som vet at de er i familie. Uventede hendelser og sterke følelser fører til omsorg og håp.

Jesper Christensen i hovedrollen som Kaj gjør en glimrende tolkning av en mann som har mistet alt og som frem til nå ikke har hatt motivasjon til å gjøre noe med det. Hans oppvåkning og bestrebelser med å finne en løsning på det store dilemmaet han har havnet i gis en troverdighet man sjelden ser på det det store lerretet.

Benken er Per Flys debut som spillefilmregissør, og det er en bunnsolid sådan. Ideen til filmen fikk Fly da han kom over et sitat i en kronikk av Bjarne Lenau Henriksen, sjef for Kirkens Korshær i Danmark: "Man skal møte folk i øyenhøyde også når de ligger nede."

Tekst: red./olep

Bænken. Regi: Per Fly, Danmark, 2000. Manus: Kim Leona og Per Fly. Foto: Jørgen Johansson. Musikk: Halfdan E. Medv: Jesper Christensen, Stine Holm Joensen, Nicolaj Kopernikus, Jens Albinus m.fl. Dansk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 32 min.


Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.