Film

FILM: ARVEN, REGI PER FLY 2003

Arven er den andre filmen i Per Flys klasse-trilogi. Der Benken var lagt til underklassen, retter han denne gangen fokus på overklassen. Vi møter den unge Christoffer som lever livets glade dager i Stockholm sammen med sin svenske kone Maria. Etter farens selvmord velger han etter sterkt press fra sin mor - men mot Marias vilje - å dra tilbake til Danmark for å overta jobben som leder for familiebedriften faren drev frem til sin død. Christoffer tilhører nemlig fjerde generasjon i en familie som står bak Stålvalseverket Borch Møller A/S. Hans mor er en sterk matriark som ikke bryr seg nevneverdig om noe så bagatellmessig som et selvmord, men for å fortsatt kunne gå med hevet hode må ledelsen av Borch Møller holdes i familien.

Oppgaven viser seg å være meget vanskelig, og tvinger Christoffer til den ene ubehagelige avgjørelsen etter den andre. Til sist mister han sin menneskelighet. Filmen beskriver det moderne forretningsliv og dets iskalde metoder, men også hvordan pliktfølelse, lojalitet og skam i forhold til familien du er vokst opp med, kan komme i konflikt med individuell lykke. Den sosiale arven er like tung som det metallet som støpes på det gamle verket.

Per Fly viser med Arven at han atter en gang mestrer både realismens virkemidler og kunsten å fortelle en god historie. Filmen ble årets mest populære film i Danmark i 2003, sett av 373.823 kinogjengere.

Tekst: Lone Dybdal/Tromsø filmklubb/red.

Arven. Regi: Per Fly, Danmark/Norge, 2003. Manus: Per Fly. Foto: Harald Paalgard. Musikk: Halfdan E. Medv: Ulrich Thomsen, Lisa Werlinder, Ghita Nørby, Lars Brygmann, Karina Skands, Thomas Rode Andersen m.fl. Dansk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 46 minTilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.