Film

FILM: THE MISFITS, regi John Huston 1961

Hardt å være mann med stor M

The Misfits. Regi: John Huston, USA, 1961. Manus: Arthur Miller. Foto: Russell Metty. Musikk: Alex North. Medv: Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, Thelma Ritter, Eli Wallach m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 2 t 4 min.

Roslyn Taylor er nyskilt og ensom. Husvertinnen Isabelle presenterer henne for Guido, en eksmekaniker som har holdt seg unna kvinner siden hans kone døde. Guido liker Roslyn svært godt, men når han presenterer henne for sin individualistiske cowboyvenn Gay Langland, er det Roslyn og Gay som blir forelsket. Langland planlegger en jakt på villhester, og tar med seg Guido og Perce Howland, en utslitt rodeorytter. Sammen skal de tre outsiderne fange "misfits" - herreløse hester - og de inviterer dyrevennen Roslyn med for å bivåne jakten.

The Misfits ble en av tidenes dyreste svart/hvitt-filmer, og innspillingen varte i nesten tre år. Hustons ønske om å skyte alt på location, hans periodealkoholisme og spillegalskap førte til stadige utsettelser. Det ble ikke bedre av at Lee Strasberg - mannen bak "method acting" blandet seg inn i personinstruksjonen av Monroe. Hun hadde nettopp fullført kurset ved skolen hans i et forsøk på å bli en bedre karakterskuespiller og komme seg vekk fra stempelet som en dum blondinne som bare kunne spille komedier. Strasberg tok utfordringen om å gjøre henne til en karakterskuespiller på alvor, og ikke minst mente han det ville være en stor seier for hans teorier om skuespill om han lyktes. Derfor var han ofte til stede under opptakene for å følge opp sin elev, og når han måtte tilbake til skolen i New York var hans kone alltid der - til Hustons store irritasjon.

Filmen fikk blandet mottakelse da den ble lansert, og selv om publikum strømmet til kinosalene er det ikke før i senere tid at den er blitt anerkjent blant filmkritikere.

The Misfits markerte slutten på to store skuespillerkarrierer. Filmen, som er et moralsk oppgjør med western-genrens voldsdyrking og den til da eneste Huston-filmen der ingen blir drept, viste seg å bli fatal for flere av skuespillerne. 60-åringen Clark Gable, som spilte Gay, døde noen uker etter innspillingen. Kongen av Hollywood ville gjøre rollen på sin egen maskuline måte, og krevde å utføre egne stunts, noe som blant annet innebar å kjempe med ville hester i ørkenvarmen. Påkjenningen ble for stor for den aldrende stjernen. Også for Marilyn Monroe markerte The Misfits slutten på karrieren. Siden den umiddelbare suksessen med hennes forsøk på method acting uteble, fortsatte hennes økende alkohol- og pillemisbruk. Under to år etter dette var også hun død, uten å ha fullført en ny film.

olep/red. Cinemateket USF

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.