Film

FILM: ROCKEOPERAEN TOMMY, regi Ken Russel

Meet the pinball wizard

Tommy. Regi: Ken Russell, Storbritannia, 1975. Manus: Ken Russell. Foto: Dick Bush og Ronnie Taylor. Musikk: Pete Townshend og The Who. Medv: Ann-Margret, Oliver Reed, Roger Daltrey, Jack Nicholson, Elton John, Eric Clapton m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 51 min.

Man tar den anerkjente rockeoperaen av Pete Townshend og The Who, og slipper Ken Russel løs på den med en vanvittig dreiebok. Resultatet blir en fantasifull film som i følge tidsskriftet Sight & Sound er regissørens både beste og verste produksjon. Musikken er selvsagt det viktigste. Den er velkjent av entusiaster, og presenteres i en teknisk sett glimrende gjengivelse.

Rammefortellingen er enkel. Lille Tommy har en traumatisk opplevelse som gjør han døv, stum og blind. Etter hvert som han vokser til, finner han et område å hevde seg på. Han blir verdensmester i spilleautomat-spill, og med dette får han status som ungdomsidol. En ny traumatisk opplevelse gir ham imidlertid synet tilbake, noe som gjør ham til en kommersialisert messias-skikkelse. Dessverre svikter fansen ham når det virkelig gjelder.

Tommy er flott fotografert, med imponerende montasjer og en imponerende hurtig klipping. Resultatet blir at man som tilskuer trykkes så langt ned i stolen at det nærmest dreier seg om åndelig voldtekt i følge filmens presseskriv. Så har man opplevd det også.

olep/red. Cinemateket USF

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.