Film

FILM: MED KAMERA OVER BERGENSBANEN - STUMFILKINO ANNO TIDLIG 1900-TALL

Stumfilmkino anno tidlig 1900-tall. Regi: Diverse regissører, Norge/Storbritannia/USA, 1905-1919. . Stumfilm med levende musikk. 35mm, s/hv, total spilletid ca. 1 t 30 min.

Komplett program:
- "Actualities" fra BFI 1905-1911. Ca. 37 min.
- A Film Johnnie USA 1914. Regi: Mack Sennett. Medv.: Charlie Chaplin, Virginia Kirtley, Roscoe "Fatty" Ardbuckle, The Keystone Cops m.fl. Ca. 7 min.
- Historien om en gut. Regi og manus: Peter Lykke-Seest. Norge 1919. Foto: Carl Axel Söderström. Medv.: Esben Lykke-Seest, Hans Hedemark, Emil Schibbye m.fl. Ca. 44 min.

Alle filmene vises på 35mm, s/hv, total spilletid ca. 90 minutter. Filmene akkompagneres av Jørgen Larsson.

Etter initiativ fra Gamle Bergen Museum har Cinemateket i Bergen satt sammen en helaftens kinoforestilling slik den artet seg i filmens aller tidligste barndom. Vi har tatt oss litt kuratorisk frihet og plukket filmer fra forskjellige år, men ideen er å gjenskape en forestilling slik den fremsto ca. 1900-1915. En forestilling besto da av en del korte snutter med såkalte "actualities", som var reiseskildringer fra vakre landskap eller kjente steder, eller nyhetsbilder av for eksempel kroninger og kriger. Videre var det et komisk innslag, da gjerne en en- eller to-akter, før kveldens dramatiske hovedfilm ble presentert.

Vi har i takket være British Film Institute fått tilgang til en rekke unike opptak fra Norge - Bergen og Vestlandet spesielt - som er gjort av omreisende filmfotografer fra forskjellige land i perioden 1905-1911. Blant annet kan vi presentere en nylig gjenoppdaget dansk film fra 1909 på ca. 6 minutter som rett og slett er opptak gjort fra lokomotivet på den da flunkende nye Bergensbanen. Vi kan se skinnene som bukter seg forbi en elv, gjennom skoger, over nakne fjell og gjennom tunneler. Beviset på at det er Bergensbanen er et kort glimt av Finse stasjon som farer forbi. Videre er det for eksempel flere opptak gjort ved Fisketorget og Bryggen i Bergen, datert i 1905 og 1908, bilder fra Geirangerfjorden, kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i Nidaros 18. november 1905 og bilder fra tømmerhogst i norske skoger anno 1910. Dette er bilder som ikke har vært presentert i Norge på snart 100 år.

Som kveldens komiske innslag har vi fått låne - også fra BFI - en helt nyrestaurert en-akter med Charlie Chaplin, A Film Johnnie fra 1914. Dette var den femte filmen Chaplin spilte i - og den hadde premiere bare en måned etter den første. Det gikk unna på den tiden. Filmen er også spennende fordi vi finner Roscoe "Fatty" Ardbuckle samt "The Keystone Cops" på rollelisten.

Hovedfilmen er den norske filmen Historien om en gut fra 1919. Dette er en helt nyrestauert kopi gjort av Nasjonalbiblioteket. Opprinnelig var denne filmen ca. 80 minutter, men bare noe over halvparten er bevart. Det gir likevel et godt inntrykk av hvordan den spede barndommen for norsk film artet seg.

De to første visningene ved Gamle Bergen vil være en del av deres familiedag. Som en symbolsk inngangsbillett vil det bli avkrevd en kobbermynt - altså 50 øre - ved inngangen til kinoen i tillegg til det man betaler for å komme inn på området. Ved disse visningene kan programmet bli noe forkortet. Kveldsforestillingen ved Gamle Bergen og de to visningene ved Cinemateket USF vil vise alt som er annonsert her, og kanskje også et par andre godbiter i tillegg. Endelig program vil bli annonsert senere.

olep

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.